Srbija daje 9,2 miliona eura za izgradnju fabrike vakcina

0

Vlada Srbije izdvojila je 1,08 milijardi dinara (oko 9,2 miliona eura) za izgradnju fabrike vakcina sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama, navodi se u Rješenju Vlade Srbije koje prenosi portal Nova ekonomija.

Ukupan iznos prenijet je iz budžeta Ministarstva privrede u budžetsku rezervu, a zatim dodijeljen Ministarstvu odbrane radi obezbjeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za izgradnju objekta posebne namjene “Fabrika vakcina”, piše u rješenju.

Novac koji će se koristiti za izgradnju fabrike vakcina je u budžetu prvobitno bio namijenjen za subvencije privatnim preduzećima radi ublažavanja posljedica nastalih usljed pandemije.

Iz istog dijela budžeta novac se preusmjeravao i za izgradnju i opremanje kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina kompanije “Sinofarm” položen je početkom septembra u zemunskom naselju Soko Salaš.

Kako je tada rečeno, fabrika u kojoj će se proizvoditi vakcina kineske kompanije zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.