Srbija bi mogla izgubiti milione eura zbog mjera Kosova

0

Srbija bi mogla da pretrpi štetu od oko 22 miliona eura zbog povećanja carina na 100 odsto za robu koju plasira na tržište Kosova, kao i zbog insistiranja prištinskih vlasti da na deklaracijama proizvoda piše “Republika Kosovo”, zbog čega je trgovina potpuno blokirana, piše Blic.

Ovo je gruba računica stručnjaka po kojoj će, ako se ovako nastavi, do kraja godine izvoz robe iz Srbije na Kosovo biti manji za oko pet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Naime, ukupan promet robe sa Kosovom iznosio je 2017. godine 464,1 miliona eura, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Isporuke su iznosile 442,3 miliona euvra. Ako se blokada prometa sa Kosovom nastavi do kraja ove godine, a s obzirom na procjenu pada izvoza od oko pet odsto, to znači da će do kraja ove godine on iznositi 420 miliona eura.

Ako se uzme u obzir to da svake godine razmjena između Srbije i Kosova raste za oko pet odsto i da se očekivalo da će do kraja 2018. iznositi oko 500 miliona eura, gubitak je mnogo veći.

Tu se onda radi o 80 miliona eura, koliko iznosi razlika između očekivanih 500 miliona eura i najvjerovatnijeg scenarija od oko 420 miliona vredne isporuke robe iz Srbije na Kosovo.

Inače, Srbija je u 2017. godini, prema podacima PKS, najviše isporučivala Kosovu vodu (običnu i gaziranu), bijeli šećer, jestivo ulje od suncokreta, pšenicu, bezalkoholna pića, motorni benzin, gasna ulja, preparate za pranje i čišćenje, krovne crijepove od keramike, kao i električnu energiju. (Blic)