Spremna 934 miliona eura za gradnju Koridora 5C!

0

Državna kompanija “Autoceste Federacije” osigurala je 934 miliona eura kreditnih sredstava za nastavak gradnje Koridora 5C, najvažnijeg infrastrukturnog projekata za Bosnu i Hercegovinu, otkriva “Dnevni avaz”.

Planirano je da do kraja godine bude sagrađen 31 kilometar autoputa, dionice prema Zenici i Počitelju, a u ovom mandatu Uprave, ukupno 84 kilometra. Također, nakon novog povećanja akciza na naftu i naftne derivate, bit će ubrzana i gradnja autoputa, potvrđeno nam je jučer iz ove državne firme. Tako će “Autoceste FBiH” putem povećanih akciza na godišnjem nivou ukupno prikupiti 140 miliona KM.

Ova sredstva služe kao kreditni kapacitet za nova zaduženja, ali i za otplatu 934 miliona eura kredita, rečeno nam je iz “Autocesta FBiH”. Do sada su sagrađena ukupno 92 kilometra autoputa na Koridoru 5C, a ostalo je još 180. U naredne četiri godine, u planu je da se sagrade još 84 kilometra autoputa te dodatnih 68 kilometara putem koncesije koja je planirana već za početak 2017. godine.

Modelom koncesije gradit će se brza cesta Lašva – Nević-Polje – Jajce.

Kada su u pitanju radovi na Koridoru 5C za ovu godinu, u toku je gradnja autoputa prema Zenici, ukupno deset kilometara, plus dodatna četiri koja su u fazi pripreme. Također, u pripremi je početak radova na dionici autoputa prema Počitelju, u dužini od deset kilometara, plus sedam kilometara od Počitelja prema Buni. Na dionici prema Počitelju u planu je i gradnja kolosalnog mosta Počitelj dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara.

Za narednu godinu planirana je gradnja dionica Konjic – Prenj ukupne dužine 22 kilometra, Mostar – Buna 13 kilometara, dionice Svilaj – Odžak deset kilometara te Zenica – Nemila u dužini od deset kilometara autoputa. Za ove dionice sredstva su već osigurana.

Brojke

  • 934 miliona eura spremna za gradnju
  • 92 kilometra autoputa do sada sagrađena
  • 140 miliona KM sredstava od akciza na naftu
  • 31 kilometar trebao bi biti sagrađen do kraja godine
  • 68 kilometara gradit će se putem koncesije