Sporazumom reguliran pomorski promet BiH i Albanije

0

Sporazum  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Albanije kojim se regulira pomorski prijevoz tereta trgovačkim brodovima potpisali su danas u Sarajevu ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati.

Nakon svečanosti potpisivanja Sporazuma ministri su istaknuli da je ovo rezultat napora koji se ulažu za unapređenje odnosa dviju zemalja te su izrazili nadu da će se saradnja zemalja u različitim oblastima nastaviti razvijati prvenstveno kada su u pitanju ekonomski odnosi.

Ministar Jusko pojasnio je da je svrha zaključenja ovog sporazuma unapređenja razvoja pomorskog prijevoza teretnim trgovačkim brodovima između dvije zemlje pri čemu se on zasniva na principima jednakosti i uzajamne koristi.

– Sporazumom se promovira saradnja preduzeća, organizacija i nadležnih organa koji djeluju u oblasti pomorskog prijevoza. Ti pravni subjekti bilo koje od ugovorenih strana imaju pravo osnivanja ureda na teritoriji druge ugovorene strane – dodao je Jusko.

Kako je podvukao, BiH ovim stvara pretpostavke za razvoj svojih brodskih kompanija zbog čega je Sporazum nazvao jednim od strateških dokumenata, najavljujući da će Ministarstvo nastojati da sa što više zemalja osigura potpisivanje ovakvih sličnih sporazuma.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bushati, koji danas boravi u službenoj posjeti BiH, naglašava da je ovaj sporazum važan za tu zemlju jer Albanija ima dugu obalu te je ovakva vrsta sporazuma i više nego dobrodošla.

Ovim dokumentom ugovorene strane međusobno priznaju identifikacijske dokumente (pomorske i brodske knjižice), a nosiocu takvog dokumenta garantira povratak u zemlju koja je izdala dokument.