Španski proizvođač lijesova ima osam puta više posla

0

Dok je većina španskih kompanija zatvorena usred pandemije koronavirusa, firma za proizvodnju lijesova Ataudes Chao radi svakodnevno i zapošljava osoblje kako bi ispunila nezapamćenu potražnju, dok broj preminulih od koronavirusa u ovoj zemlji iznosi oko 14.000.

“Naše narudžbe porasle su osmostruko. Svakodnevno distribuiramo oko 300 kovčega, samo da bismo zadovoljili potražnju u regiji Madrida”, izjavila je Maria Chao, direktorica 110-godišnje kompanije specijalizirane za drvene kovčege, jedne od najvećih u Španiji.

Ataudes Chao je morao zaposliti šest novih stalnih radnika u proteklih deset dana kako bi povećao proizvodni kapacitet, što je gotovo 25-postotno povećanje radne snage, prenosi Reuters.

Njihova distributivna služba počela je raditi non-stop tokom vanrednog stanja, a postrojenje u Galiciji povećalo je proizvodne sate na 11 dnevno.

Potražnja ostaje visoka

“Nažalost, procjenjujemo da će potražnja, iako se malo spušta, ostati visoka – najmanje 60-70% od trenutne”, rekla je Chao.

Okruženi gomilama novih lijesova spremnih za slanje u pogrebne domove, osoblje je uklonilo raspeće i druge katoličke simbole sa kovčega namijenjenih nereligijskim sahranama.

Jedan je kovčeg sa staklenim prozorom na gornjoj ploči ležao odbačen u blizini. Takvi lijesovii su se u posljednje vrijeme pokazali nepopularnim, jer svako lomljenje predstavlja rizik od infekcije.

D. Hadžić