Španska ministrica: Fond za oporavak EU nije humanitarna organizacija

0

Zajedničko zaduživanje zemalja Evropske unije za finansiranje Fonda za oporavak od ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije dobrotvorna organizacija, izjavila je španska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez uoči ključnog samita o tom pitanju od 17. do 18. jula.

Sve uključene zemlje doprinijele bi nadoknadi duga, čak i sjeverne zemlje koje nose epitet “štedljivih”, rekla je u ponedjeljak u intervjuu belgijskoj radio stanici RTBF, prenijela je agencija Reuters.

„Nije to kao da Holandija pruža dobrotvorne usluge Španiji ili Francuskoj“, kazala je Gonzalez. Svaka bi zemlja uzela udio duga proporcionalan njenoj ekonomskoj težini, pojasnila je.

Njemačka bi tako doprinijela sa 20 posto, Španija 9 posto, a Nizozemska 6 posto.

Podsjetimo, 27 čelnika Evropske unije trebalo bi se sastati kasnije ove sedmice kako bi pregovarali o sedmogodišnjem budžetu EU i stvaranju poticajnog fonda od 750 milijardi eura koji će biti finansiran kroz zajedničko zaduživanje.

Dvije trećine iznosa će biti realizovano u vidu bespovratnih grantova, a trećina u vidu kredita.

Stvaranje tog fonda suočava sada bogati, štedljivi sjever sa visoko zaduženim zemljama na jugu koje su jače pogođene pandemijom.

D. Hadžić