Soros i Gates kupili proizvođača testova za koronu

0

Grupa investitora predvođena Sorosovim fondom za ekonomski razvoj (SEDF) i fondacijom Bill & Melinda Gates finansirala je preuzimanje britanske kompanije za dijagnostičke tehnologije Mologic, koja je razvila desetominutni test na koronavirus.

Da bi izvršila akviziciju, grupa je pokrenula Global Access Health (GAH), socijalno preduzeće čiji je cilj proširiti pristup pristupačnoj medicinskoj tehnologiji. Članovi GAH-a navodno namjeravaju uložiti preko 41 milijardu dolara u ugovor o akviziciji, piše Russia Today.

Transakcija će uključivati otkup svih postojećih dionica Mologica.

„Pandemija COVID-19 bolno je pokazala temeljne nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a posebno presudnu važnost pristupa dijagnostičkim alatima koji spašavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno kako bi riješili barem jedan dio tog problema omogućavajući modernom komercijalnom poslovanju da usredotoči sve svoje resurse na rješavanje jednog od najvažnijih svjetskih zdravstvenih problema”, kazao je Sean Hinton, izvršni direktor SEDF-a komentarišući preuzimanje.

Mologic su 2003. godine osnovali Mark Davis i njegov otac profesor Paul Davis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću ClearBlue, prenosi BiznisInfo.

Mologic razvija testove za razne bolesti po pristupačnim cijenama, a nedavno je dobio CE oznaku (Conformité Européenne) za svoje testove na bolest Covid-19, koje kompanija planira prodati po samo 1 dolar.

Međutim, test na Covid-19 tek treba da bude odobren za upotrebu u Velikoj Britaniji i SAD-u. 

D. Hadžić