Softić: Moramo imati svoju hranu

0

Poljoprivrednici već dugo vremena govore kako se u Bosni i Hercegovini moramo više posvetiti proizvodnji hrane i kupovini domaćeg. Sada, nakon što se usljed pandemije koronavirusa sve češće strahuje od potpunog zatvaranja granica i nedostatka hrane, čini se kako postajemo svjesni da su bili u pravu.

– Mi odavno govorimo da se moramo vratiti proizvodnji hrane u Bosni i Hercegovini. Vidjeli ste podatak za prošlu godinu, da se 92 posto hrane uvozi. A svaka zemlja mora imati osiguranu vlastitu prozivodnju. Mi je nemamo – kaže za BiznisInfo predsjednik Udruženja poljoprivrednika Općine Vogošća Muhamed Softić.

Zastoji koje je pandemija prouzrokovala već su izazvali brojne probleme prerađivačima hrane.

– Sada se počinju pokazivati ti problemi sa uvozom, transportom, dizanjem cijena… Kao što znate federalna vlada je donijela odluku po kojoj ne smije doći do dizanja cijena prehrambenih proizvoda. A ko god uvozi iz Srbije, zna da je cijena pšenice po toni skočila za 5 eura, da je prevoz poskupio po 5 eura, što je ukupno povećanje od 10 eura po toni uvoza – pojašnjava Softić.

Upravo zato, ovo je jedinstvena šansa da se okrenemo svojoj proizvodnji, smatra naš sagovornik.

– Imamo mogućnosti, imamo resurse, zemljište, ljude koji hoće da rade… Samo da se počne raditi i kupovati domaće – kaže Softić.

Vogošćanski poljoprivrednici tako s nestrpljenjem čekaju da se vremenski uslovi stabilizuju i zemlja osuši kako bi krenuli na njive. Svaki od njih posijaće više nego prethodnih godina.

– Bukvalno svaki proizvođač će posijati veće površine nego ranije, a imamo i dosta građana i ljudi koji dosad nisu sijali ali će sada početi. Treba da posijemo sve površine koje imamo, ako treba i parkove staviti u funkciju, jer ko zna koliko će ovo stanje potrajati i kakva će biti situacija. Moramo imati svoju hranu – poručuje Softić.