Snažan rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

0

Kineski uvoz i izvoz zabilježili su snažan rast u septembru ove godine jer je sve više trgovinskih partnera te zemlje ukinulo ograničenja uvedena zbog koronavirusa, dajući dodatni zamajac drugoj po veličini ekonomiji svijeta.

Izvoz Kine je u septembru skočio za 9,9 odsto međugodišnje, pokazuju današnji podaci Uprave carina, što je iznad rasta od solidnih 9,5 procenata u avgustu, izvještava Rojters.

Snažni spoljnotrgovinski pokazatelji ukazuju na to da se kineski izvoznici brzo oporavljaju od pandemije koronavirusa koja je pogodila narudžbine iz inostranstva.

Kineska fabrička aktivnost takođe raste sa daljim postepenim oporavkom međunarodne trgovine, ali neki analitičari upozoravaju da bi izvoz mogao da stane kada splasne potražnja za zdravstvenom zaštitnom opremom kineske proizvodnje, dodaje britanska agencija.

Kineski uvoz je uzletio u septembru za 13,2 posto, vrativši se rastu nakon pada od 2,1 odsto u avgustu, što je znatno iznad prognoza ekonomista koji su očekivali rast od 0,3 procenta.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni zemlje iznosio je prošlog mjeseca 37 milijardi dolara, u odnosu na očekivanih 58 milijardi, pri čemu je trgovinski suficit u trgovini sa SAD-om smanjen na 30,75 milijardi dolara sa nivoa od 34,24 milijarde u avgustu.

Najviši američki i kineski trgovinski zvaničnici potvrdili su posvećenost fazi 1 trgovinskog sporazuma u telefonskom razgovoru u avgustu.

Međutim, američki ministar poljoprivrede Soni Perdu je ranije ovog mjeseca izrazio sumnju u pogledu vjerovatnoće da Kina ispuni svoje obaveze vezane za kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD, koje je preuzela u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, prenijela je agencija Tanjug.