Snažan oporavak prodaje automobila u Evropi u aprilu

0

Prodaja automobila u EU snažno se oporavila u aprilu zahvaljujući valu potražnje na velikim tržištima i kalendaru, izvijestilo je u srijedu udruženje proizvođača ACEA-a.

U aprilu je u EU registrirano 913.995 novih automobila, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA. U martu njihov broj smanjio se za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Skok odražava val potražnje na svim velikim tržištima, posebno u Španiji i Njemačkoj gdje je prodaja porasla za 23,1 odnosno za 19,8 posto. Dvocifreni rast bilježila je i Francuska, za 10,9 posto, a na začelju je Italija s rastom prodaje za 7,7 posto, prema podacima ACEA-e.

Dobar aprilski rezultat dijelom počiva i na kalendaru i dva dodatna dana prodaje, s obzirom na uskršnje praznike u prošlogodišnjem aprilu, ističu u udruženju.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije poraslo je u aprilu za 14,8 posto, izračunala je ACEA, istaknuvši 45,2-postotni skok u Francuskoj. Najveće evropsko tržište, ono Njemačke, bilježilo je pak stagnaciju.

U takvim je uvjetima tržišni udio električnih automobila blago pao u odnosu na mart, na 11,9 posto, prenijela je agencija Hina.