Snapchat izlazi na berzu tokom marta

0

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmjenjivanje poruka Snapchat, u četvrtak je po prvi put objavio finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu, putem koje planira prikupiti do 3 milijarde dolara, a koja bi se trebala dogoditi u martu.

Cilj objave finansijskih detalja je uvjeriti investitore da ta kompanija, osnovana 2012. godine kao besplatna mobilna aplikacija za slanje poruka, ima održivi poslovni model uprkos rastućim gubicima.

U IPO registracionom dokumentu predanom američkoj Komisiji za vrednosne papire (SEC), Snap navodi da će postati prva američka kompanija koja će izlistati akcije bez davanja glasačkih prava investitorima. Osnivači Snapa Evan Spiegel i Robert Murphy zadržaće tako kontrolu nad kompanijom.

Vrijednost Snapa mogla bi se kretati između 20 i 25 milijardi dolara, kažu osobe upoznate sa situacijom koje su željele ostati anonimne. Time bi ta kompanija ostvarila najveću valuaciju u istoriji IPO-a američkih tehnoloških kompanija, nakon Facebooka.

U 2016. Snap je ostvario 404,5 miliona dolara prihoda od prodaje, što je 58,7 miliona više nego u 2015. No, snažno je porastao i neto gubitak – lani je iznosio 514,6 miliona dolara, skočivši s godinu ranije zabilježenih 372,9 miliona.

Snap je lani imao 158 miliona aktivnih korisnika ili 48 odsto više nego u 2015. Do kraja prošle godine Snapchat je povećao broj zaposlenika za 600 na 1.859, zahvaljujući agresivnom širenju poslovanja.

Facebookov Instagram, koji je nedavno uveo video sadržaj sličan onome Snapchata, imao je krajem prošle godine 600 miliona korisnika. Poput Snapchata, i Instagram prodaje reklamne oglase na svojoj platformi.

“U prošlosti smo poslovali s operativnim gubitcima, očekujemo ih i ubuduće, a možda nikad ne postignemo ili održimo profitabilnost”, stoji u IPO registracionom dokumentu Snapa, koji uobičajeno mora sadržavati upozorenje na rizike. I druge slične kompanije, poput Twittera takođe su davale slične izajve prilikom IPO-a.

Novac prikupljen putem IPO-a Snap namjerava iskoristiti za opšte svrhe, uključuju radni kapital kao i operativne i kapitalne troškove. (Hina)