Službeno otvorena najviša zgrada u Hrvatskoj

0

Najviša građevina u Hrvatskoj – splitski Dalmatia Tower, službeno je u utorak navečer na Dan grada Splita i blagdan sv. Duje svečano otvoren.

Projektirao ga je arhitekt Otto Barić, visok je 135 metara i dobitnik je dviju međunarodnih nagrada: European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

Ima 214 soba i apartmana, unutarnji bazen na 17. od ukupno 30 spratova, potom SPA, saunu, parnu sobu, veliki prostor za sastanke i fitness centar koji je otvoren non-stop, prenosi Hina.

U sklopu kompleksa u julu je prošle godine svoja vrata gostima otvorio AC Hotel kao dio portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott International, koji je prvi predstavnik svog brenda u Hrvatskoj čime je trasiran put za posve novu hotelsku i turističku industriju.

Iako je Dalmatia Tower u funkciji deset mjeseci, cijeli se kompleks sada predstavlja javnosti uz raskošan program.

Investitor Josip Komar ističe da u Dalmatia Toweru radi gotovo hiljadu ljudi od čega najmanje 700 iz područja visokospecijaliziranog IT-a.

– Uz AC Hotel ovdje posluju i mnoge međunarodne kompanije, a upravo je to ono što smo htjeli postići. Željeli smo urbanistički, turistički ali i korporativno repozicionirati Split i stvoriti konture budućeg razvoja grada. Dalmatia Tower bez sumnje predstavlja monumentalnu urbanističku i arhitektonsku vrijednost moderne Dalmacije, spajajući suvremeni minimalizam s antičkim nasljeđem Splita u harmoničnu cjelinu – kaže Komar.

Objašnjava da prošle godine usred sezone nije bilo logističkih i vremenskih mogućnosti za organizaciju svečanog otvorenja, pa su se potrudili da sve bude na nivou jer je, kako kaže, riječ o projektu koji je izuzev Pelješkog mosta najveće arhitektonsko postignuće u posljednjem desetljeću.

Na vrhu Dalmatia Towera instaliran je laserski show, a preko cijele zgrade alpinisti su raširili hrvatsku zastavu koja je pratila nogometaše na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru.