Slučaj prijavljen u Sarajevu: Silovao suprugu u stanu?

0

Isljednici Sektora za krvne i seksualne delikte MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva istražuju silovanje koje je prekjučer prijavila 50-godišnja žena iz Sarajeva.

Odmah uhapšen

Žrtva je za silovanje prijavila svog dvije godine starijeg supruga Č. Č. Prema prijavi žrtve, do prisilne obljube došlo je u njihovom stanu, u jednom od naselja u sarajevskoj općini Novi Grad.

Kako saznajemo, žena se obratila pripadnicima PU Novi Grad 12 sati nakon silovanja, jer je, vjerovatno, strahovala od svog supruga, koji je i ranije bio nasilan prema njoj. Prema kazivanju našeg izvora, koji je blizak istrazi, u njihovom braku je bilo mnoštvo trzavica, verbalnog i fizičkog maltretiranja, koje je, navodno, trajalo duže vrijeme.

Pripadnici PU Novi Grad, s obzirom na to da se radi o prijavi krivičnog djela silovanje, odmah su obavijestili inspektore za krvne i seksualne delikte, koji su preuzeli istragu te o svemu obavijestili dežurnog tužioca. Silovanje je nesretna žena prijavila u ponedjeljak oko 20 sati, nakon čega su policajci pronašli i uhapsili osumnjičenoga.

– Osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilaštva, gdje će biti saslušan na okolnosti prijave za krivično djelo silovanje. Njemu je određeno 24-satno zadržavanje, nakon čega će tužilac odlučiti o daljnjim mjerama prema njemu – kazala nam je jučer Azra Bavčić, portparol sarajevskog tužilaštva.

Medicinske analize

Kompletan slučaj za sada se nalazi u fazi provjera navoda iz prijave. Kako nezvanično saznajemo, postupajući tužilac naredio je da se provedu sva potrebna vještačenja da bi se utvrdilo postoji li osnov sumnje da je Č. Č. napastvovao suprugu. Između ostalog, naređeno je i ginekološko vještačenje nesretne žene, kao i ostale medicinske analize koje trebaju razjasniti slučaj.

Iz stana u kojem se dogodilo silovanje izuzeti su dokazi i tragovi, kao i odjeća žrtve, a saslušat će se i svjedoci. Kako nezvanično saznajemo, supružnici imaju jedno dijete. Policija se, prema nalogu Tužilaštva, pobrinula za sigurnost žrtve.

Riječ zakona o silovanju

Prema KZ FBiH, ko drugu osobu prisili na spolni odnos upotrebom sile ili prijetnje da će izravno napasti na njen život ili tijelo, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina. Kao i ko silovanje učini na naročito okrutan ili ponižavajući način, ili ako je istom prilikom prema istoj žrtvi učinjeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji od više učinitelja, kaznit će se kaznom zatvora od tri do 15 godina.