Slovenski BDP u prvom tromjesečju pao za 2,3 posto

0

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je 2,3 posto na godišnjem nivou, odnosno za 4,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Konačna potrošnja domaćinstava u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjena je za 6,4 posto, a bruto investicije u fiksni kapital za 6,3 posto, pokazuju podaci državnog zavoda.

Izvoz je u tom razdoblju pao 1,6 posto, zabilježivši pad po prvi put u zadnjih 10 godina, odnosno od drugog tromjesečja 2002. godine. Istodobno, uvoz je smanjen za 2,5 posto.

Prvo ovogodišnje tromjesečje obilježilo je izbijanje epidemije koronavirusa u Kini, koja se potom proširila na Aziju i u Evropu.

Slovenija se s epidemijom suočila sredinom marta, pa ona nije znatnije pogodila BDP u prvom ovogodišnjem trmomjesečju. Očekuje se da će pravi udarac ekonomija zabilježiti u drugom tromjesečju, a podaci o BDP-u bit će poznati u avgustu.

Izgledi za ekonomiju Slovenije za ovu godinu su duboko u minusu – trenutne procjene domaćih i međunarodnih institucija kreću se u rasponu od 5,5 do 16 posto pada, a najveći broj tih institucija očekuje ovogodišnji pad aktivnosti u Sloveniji između 7 i 8 posto.

Hina