Slovenija pala na ljestvici konkurentnosti

0

Slovenija je pala za četiri mjesta na 46. mjesto globalne ljestvice konkurentnosti.

Konkurentske prednosti Slovenije ostaju međunarodna trgovina, razina cijena, društveni okvir koji osigurava visoku razinu jednakosti i sigurnosti te obrazovanje.

Švicarski institut za razvoj menadžmenta (IMD) objavio je globalnu ljestvicu konkurentnosti za 2024. godinu.

Analiza se temelji na statističkim podacima i anketama. Ovogodišnji godišnjak uključuje 256 pokazatelja, učestvovalo je 67 zemalja (novo su Gana, Nigerija i Portoriko), a na anketne pokazatelje odgovorilo je 100 slovenskih menadžera malih, srednjih i velikih poduzeća, prenosi SEEbiz.

Ključni faktori ovoga puta bili su kombinacija geopolitičkih rizika, gubitak tradicionalnih tržišta, inflacija i izazovi opskrbnih lanaca sirovinama i energentima.

Najkonkurentnije su manje zemlje Singapur, Švicarska i Danska, a slijede Irska i Hong Kong, što se može zahvaliti činjenici da uspješno predviđaju i prilagođavaju se promijenjenom globalnom okruženju, stvaraju dodanu vrijednost i blagostanje te su održive, prenosi slovenska agencija Spirit.

Zemlje istočne Evrope, u koju spada i Slovenija, prošle su godine izgubile u prosjeku 3 mjesta i imale prosječan rang 45, što je najlošiji plasman ove skupine zemalja u posljednjih pet godina. Zemlje koje su prošle godine doživjele najveći pad su: Češka (jedanaest mjesta), Peru (osam), Mađarska (osam), Malezija (sedam), Estonija (sedam), Slovačka (šest), Turska (šest) i Belgija (pet).

Slovenska privreda se brzo oporavila u razdoblju nakon pandemije, ali je u posljednje dvije godine izgubila stečenu prednost zbog usporavanja rasta, negativnog utjecaja energetske krize i visoke inflacije te manjka radne snage. Čak je i kvalitetna i učinkovita infrastruktura, koja je nekad bila naša perjanica, nedavno dotrajala.