Slovenci traže radnike i u Srbiji

0

Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.

To je rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje startovalo početkom ovog mjeseca, kao i Protokola o sprovođenju tog sporazuma.

Preduzeća koja učestvuju ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mjesta, što pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim djelatnostima, navodi se u saopštenju slovenačkog zavoda koje prenose agencije.

Među kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija, Poslovni sistem Merkator…

Kako se navodi u saopštenju, međudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zapošljavanje radnika iz BIH, što znači veću pravnu sigurnost radnika.

Inače, slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj djelatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače…