Slovenci i Nijemci razmatraju investicije u Prnjavoru

0

Opština Prnjavor postaje sve interesantnija sa investitore, posebno one iz EU poručio je načelnik opštine Darko Tomaš.

Podsjeća i da im se obratila i Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) ističući da se agenciji obratila jedna firma iz Slovenije koja razmatra BiH i opštinu Prnjavor kao potencijalnu lokaciju za investiranje.

– U navedenom roku smo poslali sve informacije agenciji FIPA i dobili povratni odgovor da su oni investitoru proslijedili informacije. Za sada su to samo neke početne faze u pregovorima. Uvjeren sam da je Prnjavor jedna od najatraktivnijih lokacija, kada se sagledaju sve ponude poslovnih mjesta u cijeloj BiH – naveo je Tomaš.

Poručio je I da su preko Ministarstva za evropsku integraciju i međunarodnu saradnju Republike Srpske u kontaktu sa poslovnim subjektima iz Njemačke.

– U kontaktu smo sa dva poslovna subjekta iz Njemačke ali za sada nismo u prilici da javnosti otkrivaju više informacija zbog njihovih poslovnih informacija jer se razgovori još vode. Ono što mogu samo reći da se radi o velikim indutrijskim gigantima u Evropskoj uniji koji radu u sektoru auto industrije – naveo je Tomaš.

Ističe da je to dobar pokazatelj da se i firme iz EU same javljaju i stvaraju interes za investiranje u Prnjavor.

Podsjeća da je u posljednje vrijeme primjetno interesovanje investitora pri čemu su četiri investitora uputili zahtjev za kupovinu zemljišta, navodeći da se uveliko radi na provođenju javne licitacije.

– Jedan investitor iz Prnjavora dok je drugi iz Austrije a tokom sljedeće sedmice se očekuje licitacija za dva privredna subjekta pri čemu jedan već posluje na teritoriji opštine a drugi je sa strane – naveo je Tomaš.

Podsjeća da je opštinsko rukovodstvo još od 2010. godine, smatrao da je potrebno da se izgradi jedna poslovna zona navodeći da je njena privlačnost za investitore postala I veća, prolaskom trase autoputa.

Istakao je da je plan lokalne zajednice bio da u poslovnoj zoni Vijaka, prije svega, svoje mjesto nađu domaći privrednici koji su već izradili svoje poslovne objekte pri čemu posluju i rade. Podsjeća da je do sada ugovor potpisan sa šest privrednih subjekata sa teritorije opštine Prnjavor.

Kaže i da Prnjavor ima uslove i ponudu u poslovnom prostoru, zbog kojih je veoma atraktivan za investitore.

– Dosadašnjim firmama smo prodavali zemljište za 1,50 KM po m2 a u neposrednoj blizini cijena zemljišta se kretala od 60 do 100 KM po m2 i to bio podsticaj opštine Prnjavor tim novim preduzećima. Ono što još ističem kao prednost je i to što je poslovna zona izuzeta iz zone gradskog građevinskog zemljišta pri čemu se ne plaća naknada ni za uređenje ni za rentu prilikom izdavanja građevinske dozvole nego samo taksa od 0,03 odsto na investicionu vrijednost objekta. Ono što nismo mogli izbjeći je a to je plaćanje u iznosu od 1,60 KM za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište – naveo je Tomaš.

Istakao je I da je do sada u poslovnoj zoni Vijaka prometovano oko 15 od ukupno 120 placeva površine preko 151.000 m2.

Navodi i da je to zemljište opština Prnjavor dobila na poklon od strane Vlade Republike Srpske bez ikakve naknade.

Pozvao je investitore da se obrate opštinskom rukovostvu povodom investiranja pri čemu navodi da će za sve njih pogodnosti biti iste kao i za predhodne firme.

Poručuje i da je uvjeren da trenutna privredna struktura u Prnjavoru takva da je ova lokalna zajednica svrstana u dvije ili tri lokalne zajednice u RS po stepenu ekonomskog razvoja.

Izrazio je I nadu da će razvojem poslovne zone Vijaka i otvaranjem novih radnih mjesta, Prnjavor biti jedna od najbolje razvijenih lokalnih zajednica u RS u bliskoj budućnosti. Podsjeća da na teritoriji opštine posluje oko 10 firmi koje ostvaruju godišnji prihod preko 20 miliona KM.

Izvor: Prnjavor.info / TV K3