Slovenački Revoz pokrenuo proizvodnju Clia 5

0

Slovenački proizvođač automobila Revoz, jedinica francuskog Renaulta, u srijedu je pokrenuo proizvodnju novog modela Clio 5 nakon ulaganja od 90 miliona eura (102 miliona dolara), saopćila je vlada u Ljubljani.

Vlada je za projekat dala poticaj u iznosu od 6 miliona eura, izvijestio je dnevni list Dnevnik.

U izvještaju se također navodi kako je generalni direktor Revoza Kaan Ozkan rekao da su prethodnici Clio 5 među najprodavanijim modelima u Sloveniji od 1995. godine. Revoz je do sada proizveo gotovo dva miliona Renault automobila.

Kompanija može proizvesti 220.000 automobila godišnje, uključujući Renault Twing i električni Smart za četiri osobe, osim novog Clio 5. Očekuje se da će Twing i Clio 5 vozila predstavljati po 40% ukupne proizvodnje kompanije, a Smart automobili će činiti ostatak.

Revoz je u stanju da proizvede do 80.000 Clio 5 automobila godišnje i do 600 dnevno. Sljedeće godine, takođe će početi sa proizvodnjom malog broja vozila Clio 5 na hibridni pogon.

Trenutna proizvodnja Clio 4 biće suspendovana krajem jula.

Ozkan je takođe rekao da će kompanija zaposliti 270 novih radnika kako bi olakšala novu proizvodnju.

Revoz, jedini proizvođač automobila u Sloveniji i jedan od najvećih izvoznika u zemlji, sada zapošljava oko 3.400 radnika.