Slovenački JUB prodat za 191 milion eura

0

Najstarijeg slovenačkog proizvođača boja, kompaniju ЈUB, preuzet će australijska firma Dulux za oko 191 milion eura, prenosi agencija STA, pozivajući se na nezvanične informacije slovenačkih medija.

Australijska Dulux grupa, u vlasništvu japanske kompanije Nippon Paint, koja proizvodi i prodaje zidne boje marke Dulux, ponudila je 5.500 eura po akciji za završetak preuzimanja ЈUB-a, prema nezvaničnim saznanjima koja su objavili Radio Slovenija i poslovni list Finance.

Novi vlasnici će se obavezati da zadrže sjedište i proizvodnju ЈUB-a u Sloveniji, izvijestio je taj list. Radio Slovenija je objavila da je za ЈUB bio zainteresovan navodno i holandski multinacionalni proizvođač boja i premaza AkzoNobel, ali da su vlasnici slovenačke firme odbili njihovu ponudu jer nisu izrazili spremnost da sjedište i proizvodnju zadrže u Dolu, mjestu u blizini Ljubljane.

Agencija STA podsjeća na ranije izvještaje domaćih medija da su sadašnji vlasnici ЈUB-a, uglavnom (bivši) menadžeri i zaposleni koji imaju kontrolni udio preko posredne kompanije, odbacili mogućnost prodaje finansijskim investicionim fondovima, jer žele strateškog vlasnika koji bi nastavio da razvija ЈUB-ov program.

Ako sporazum bude postignut, akvizicija ЈUB-a, koji je prošle godine zabilježio rekordne rezultate, biće jedan od najvećih poslova posljednjih godina.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije ЈUB-a iznosila je 19 miliona eura u 2020, a dok ne neto dug bio 2,2 miliona eura, prenosi STA.