Slavica Delibašić Nestlé Zdravo!Baka ambasadorica u potrazi za novim receptima i pričama

0

Nestlé ponovo u potrazi za Zdravo! Bakom/Nanom

Uprkos ubrzanom razvoju tehnologija i velikom uticaju društvenih mreža na stil života, jedno je sigurno, a to je da su stoljećima nezamjenjive „influenserke“ u našim životima bake, nane, none, majke, kako god ih zvali. Njihovi životni savjeti prenose se s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju, a njihove recepte pažljivo bilježimo, jer „niko ne kuha kao moja baka“.  U čemu je tajna naših baka/nana ostat će vječno pitanje, a Nestlé već drugu godinu pokušava pronaći odgovor na ovo pitanje i podijeliti recepte koje samo one znaju skuhati na tradicionalno dobar način koju njihovi unuci naprosto vole.

Osim što bake imaju neki specijalni začin samo njima znan, nerijetko su i sjajne u pripovijedanju priča u kojima ona djeca koja jedu povrće i voće mogu porasti visoko poput drveta, ili postati jaki poput svojih superheroja. Jednu takvu Zdravo! Baku/Nanu ponovo traži Nestlé kako bi njen recept i priču uvrstili u  Zdravo! Kuharicu sa korisnim savjetima i trikovima koje samo one znaju, a s ciljem da njihovi unuci i porodice steknu zdrave životne navike kako bi i sami mogli pripremiti dobro izbalansirani obrok u skladu sa Nestlé Zdravo! NutriPorcijom, odnosno Tanjirom pravilne ishrane. Ovaj Tanjir, NutriPorciju osmislili su nutricionisti s ciljem da se edukuju roditelji i djeca o izbalansiranoj i pravilnoj ishrani, o čemu bake već odavno znaju, a koji nam pruža pregled šta sve treba sadržati obrok kako bi on bio uravnotežen: proteine, ugljikohidrate i neizostavno voće i povrće.

Mi u Nestléu se posebno radujemo nastavku naše aktivnosti Zdravo!Baka/Nana, jer toliko smo lijepih priča čuli i divnih jela vidjeli i probali, a od naše prošlogodišnje bake/nane pobjednice Pembe Suljagić smo naučili da od graha može narasti kosa kao kod princeze, samo zato što se u tradicionalnom grahu nalaze svi potrebni proteini, složeni ugljikohidrati, minerali i vitamini. Zato je Nestlé ponovo u potrazi za specijalnom bakom koja kuha zdrava tradicionalna domaća jela koja vole njeni unuci, ali i za bakom koja želi podijeliti svoj recept za jelo i priču kako je uspjela motivisati svoje unuke da se hrane pravilno. Ono što nas raduje jeste činjenica da naše bake/nane poznaju pravila izbalansirane ishrane i da instinktivno slijede našu Zdravo! NutriPorciju, a pri tome s lakoćom uče svoje unuke da i sami pripreme sebi kvalitetan obrok. Zato pozivamo vas da prijavite bake/nane na naše takmičenje, a za najbolju među njima koja bude imala motivirajuću priču i recept koji slijedi našu NutriPorciju obezbijeđena je i novčana nagrada.“, ističe Helena Radić Bosanac, menadžerica korporativnih poslova za Hrvatsku, Sloveniju i BiH

Ove godine Nestlé Zdravo!Baka ambasadorica, koja će pomoći u traganju za novom bakom/nanom pobjednicom u Nestlé programu Zdravo!Baka/Nana je nekadašnja košarkašica Slavica Delibašić koja je podijelila svoju priču o tome kako je uspjela da svoju djecu Danka i Darija, a potom i unuke Liviju, Viga, Leon Vida i Akina motiviše da jedu pravilno izbalansirane obroke.

Slavica Delibašić, Foto: Via Media

Još dok sam se aktivno bavila košarkom, naučila sam šta su izbalansirani i zdravi obroci i koliko su oni važni u razvoju svakog čovjeka. Tu naviku sam uspjela prenijeti i na svoje sinove koji su se također aktivno bavili košarkom, a danas to prenosim i svojim unucima. Uz mnogo lijepih priča i sa umjetničkim aranžmanom tanjira uspijevam približiti važnost pravilne ishrane koja treba sadržavati cjelovite žitarice, puno povrća, voće i kvalitetne proteine. Sve te namirnice kažem da će im pomoći da postanu šta god žele u životu, a najvažnije je da budu zdravi i sretni,  što vam ovakav stil života i način prehrane može donijeti“, otkriva Slavica svoju priču koja bi trebala motivisati mnoge bake/nane da podijele vlastita iskustva.

Svoju baku/nanu možete prijaviti i vi, ali i baka/nana se može sama prijaviti jednostavnim popunjavanjem formulara koji se nalazi na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé www.nestle.ba  u periodu od 20. 3. do 10.4. 2024. Najbolji recept i priča bake/nane pobjednice naći će se i u dopunjenom izdanju Kuharice Miris djetinjstva.

O projektu Zdravo!

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! kuhaj sa mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimulisanje djece na fizičku aktivnost.