Slabiji ekonomski podaci i politički rizici potkopali povjerenje ulagača u Njemačkoj

0

Povjerenje ulagača u Njemačkoj osjetno je poljuljano u februaru, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje utjecajnog ekonomskog instituta, odražavajući razočarenje slabijim ekonomskim podacima ali i zabrinutost zbog političkih rizika.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na finansijskim tržištima za predstojećih šest mjeseci kliznuo je u februaru za 6,2 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 10,4 boda, objavio je institut ZEW.

“Oslabljena očekivanja vjerojatno su reakcija na nepovoljne nove brojke o industrijskoj proizvodnji, maloprodaji i izvozu”, konstatuje čelnik instituta Achim Wambach.

Industrijska je proizvodnja u decembru pala na mjesečnom nivou tri posto, najsnažnije u gotovo osam godina, a neočekivano se – s obzirom na sezonu božićne kupnovie – smanjio i promet u maloprodaji. Razočarao je i izvoz, koji je na mjesečnom nivou potonuo čak 3,3 posto, najsnažnije u gotovo godinu i po dana.

“Dodatni je uteg i postojeća politička neizvjesnost u vezi Brexita, buduće američke ekonomske politike i brojnih izbora koji predstoje u Evropi”, napominje čelnik instituta ZEW.
Indeks koji mjeri očekivanja ulagača za eurozonu u stopu prati onaj za Njemačku, kliznuvši za 6,1 bod, na 17,1 bod.

Ulagači se pak razilaze u ocjeni aktuelnog stanja u eurozoni i njenoj najvećoj ekonomiji u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec.

Tako je indeks za Njemačku blago oslabio u februaru, za 0,9 boda u odnosu na januar, kliznuvši na 76,4 boda.

Stanje u eurozoni ocijenjeno je pak boljim nego u januaru, pa je odgovarajući indeks porastao za 3,2 boda, na 2,8 bodova, čime je nakon pet i po godina ponovo zakoračio u pozitivan teritorij.