Škrobić-Omerović: Interes Turske je veliki, no BiH mora unaprijediti poslovnu klimu

0

Delegacija Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem boravila je prošle sedmice u zvaničnoj posjeti Turskoj. U sklopu posjete tokom koje su najavljene brojne ekonomske investicije i zajednički projekti, održan je i  Poslovni forum na kojem su učestvovali najviši zvaničnici dviju zemalja, kao i predstavnici najznačajnijih bh. i turskih kompanija.

Kao članovi bh. tima iz oblasti IT tehnologija na forumu su učestvovali i predstavnici kompanije Networks, Bojana Škrobić–Omerović i Edin Mehić. O utiscima sa Poslovnog foruma nakon povratka u Sarajevo razgovarali smo sa Škrobić-Omerović.

Tokom zvanične posjete delegacije BiH Turskoj sa državničkog nivoa stizale su brojne pozitivne najave razvoja trgovinskih odnosa i saradnje između BiH i Turske. Kada će privrednici u BiH osjetiti njihove efekte i da li je bilo govora o konkretnim mjerama koje će pratiti ove najave?

„Poslovni Forum u Ankari bio je skup najvećih turskih i bh. privrednika. Generatori razvoja ove dvije zemlje, premijeri, ministri privrede i trgovinske komore su također bili uključeni u ovaj događaj. Ono što je važno jeste da ogroman interes postoji. Međutim, BiH još uvijek ne odgovara izazovima koji se odnose na stabilnost poslovne klime. Turski Premijer je pozvao privrednike iz Turske da povećaju svoje investicije u toku ove godine, da se iste uvećaju za duplo. Premijer Zvizdić je investitorima obećao stabilne propise za ulaganja.

Kada će se osjetiti efekti, ne možemo sa sigurnošću reći, ali je bilo najava reinvestiranja i novih investicija. Sektor mesna industrija, poljoprivreda i turizam su izdvojeni kao najatraktivniji. Zahvaljujući prisustvu nekoliko IT kompanija na Forumu, IT je također uvršten kao jedna od interesantnih grana, posebno što je to trenutno najbrže rastući sektor i ogorman prostor se otvara u polju investicija istog.“

Tokom posjete prisustvovali ste i sastancima sa turskim kompanijama. Da li su one zainteresovane za ulaganje u BiH i koliko uopšte znaju o našoj zemlji?

„Turske kompanije koje su bile prisutne na forumu, većinom su ulagači u BiH. Bilo je onih koje nisu do sada ulagali, ali imaju namjeru. Radi se o velikim svjetski poznatim imenima koji svojim ulaganjem doprinose i prenosu know-how, novih tehnologija i poboljšanja društva BiH.“

Da li su, prema vašim utiscima, naše kompanije konkurentne u odnosu na kompanije iz inostranstva i spremne na ulazak na strana tržišta?

„U ovom momentu u BiH, kompanije koje su izvoznici, kotiraju odlično na stranim tržištima. Na žalost broj istih je dosta mali, u odnosu šta bismo mogli i šta bi nam trebalo. Zato je potreban stabilan politički okvir, predvidivi zakoni, koji štite ulaganja i efikasna implementacija.

Ulaganja u moderne poslove, kao što je IT, talentovna radna snaga, digitalizacija, online poslovanje su svakako prilika za našu zemlju. Razvoj malih komapnija i kreiranje startup kompanija su takođe velika šansa da se usluge sa naših tržišta povećaju na stranim.“