Skok dobiti i prihoda najvećeg svjetskog proizvođača baterija

0

Kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL više je nego udvostručio dobit i prihod u drugom tromjesečju zahvaljujući poticajima kojima su vlasti nastojale ublažiti utjecaj koronamjera na prodaju te kategorije vozila.

U razdoblju od aprila do juna CATL, čiji su klijenti Tesla, Volkswagen i BMW, zabilježio je neto dobit od 6,69 milijardi juana (982 miliona eura), veću za 164 posto nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju Reutersovi izračuni.

Prihodi su također više nego udvostručeni, poskočivši na 64,29 milijardi juana, izračunao je Reuters.

Širenje covida u proljetnom tromjesečju i epidemiološke mjere u nekoliko gradova, uključujući Šangaj, utjecali su na kinesko tržište, ali potražnja je ostala snažna jer su lokalne vlasti uvele poticaje kako bi potaknule prodaju električnih vozila, ističu u CATL-u.

Rast prodaje električnih vozila svijetla je tačka na širem tržištu koje u Kini, Evropi i SAD-u bilježi pad zbog covida 19 i problema u opskrbnom lancu, saopćio je CATL.

U Kini je prodaja električnih vozila više nego udvostručena u prvoj polovini godine, dok je ukupna prodaja vozila pala za 6,6 posto, prema podacima kineskog udruženja proizvođača automobila.

CATL-ovu profitnu maržu na baterije za električna vozila pritisnuo je ipak rast cijena metala, posebice litija, spustivši je s 22 posto na kraju prošle godine na 15,04 posto na kraju juna.

Početkom mjeseca kineska kompanija najavila je da će u Mađarskoj izgraditi tvornicu vrijednu 7,6 milijardi dolara, najveću u Evropi.

CATL-ov udio u globalnom tržištu baterija za električna vozila iznosio je u prvoj polovini godine 34,8 posto i bio je veći za 6,2 postotna boda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema podacima SNE Researcha.

Hina