Škoda u pohodu na američko tržište: Čeka se konačna odluka

0

Češki proizvođač automobila Škoda, ogranak njemačkog Volkswagena, objavio je da će razmotriti mogućnost proizvodnje u Sjedinjenim Državama u sklopu planiranog prodora na drugo po veličini automobilsko tržište u svijetu.

Škoda će iduće godine početi isporučivati automobile u Iran, Južnu Koreju i Singapur, a odluku o ulasku na američko tržište odgodit će do kraja 2017. ili možda i kasnije, objavio je izvršni direktor češke kompanije Bernhard Maier.

– Sudeći prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, bit će nužno pronaći pravu lokaciju kako bi se donijela pozitivna odluka o tom poslu, kazao je Maier u četvrtak u intervjuu na pariškom automobilskom sajmu. Konačnu odluku odredit će “veliki broj faktora”, uključujući analize stanja na tržištu i konkurencije, prognoze za proizvode i prodajno poslovanje, dodao je.

Škoda

Najava Škodina ulaska na američko tržište odražava sve izraženije uvjerenje u koncernu Volkswagen da će niz novih proizvoda i kampanja usmjerena na poboljšanje imidža popraviti štetu koju su pretrpjeli u Sjedinjenim Državama nakon izbijanja skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova.

Iako u Škodi već nekoliko mjeseci razmatraju potencijal američkog tržišta, ne žure s odlukom jer su trenutno zaokupljeni programom širenja poslovanja koji bi trebao ublažiti njihovu ovisnost o ključnim tržištima i osigurati budući rast. Tako će iduće godine početi izvoziti već sklopljene automobile u Iran a s lokalnim su partnerima potpisali i preliminarne sporazume o pripremi djelomične proizvodnje modela CKD u toj zemlji, kazao je Maier.

Save