Skočile dionice Samsunga

0

Na azijskim su berzama danas cijene dionica pale s najviših nivoa u 27 mjeseci jer nema vijesti koje bi podržale dalji rast tržišta, dok vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 06.30 sati u minusu 0,2 posto i skliznuo s najvišeg nivoa od aprila 2022. godine.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0.3 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle više od 1 posto. Na samom početku današnjeg trgovanja japanski Nikkei indeks probio se, po prvi put u istoriji, iznad nivoa od 41.000 bodova.

Ali, kasnije je izgubio početne dobitke jer nema vijesti koje bi podržale rast tržišta. Jedino je južnokorejski Kospi indeks jutros znatnije porastao, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Samsunga, nakon što je taj tehnološki div objavio procjene o snažnom rastu dobiti u drugom tromjesečju.

Na ostalim berzama vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo uticati na smjer tržišta. Juče se na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, dok je u srijedu S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo, kao i Nasdaq.

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, ali i špekulacijama da bi američka centralna banka mogla početi smanjivati kamatne stope već u septembru. Današnji izvještaj o zapošljavanju uticat će pozitivno ili negativno na te špekulacije, prenosi Index.hr.