Sklopljena nagodba o Agrokoru, Rusima 46 posto vlasništva

0

Nagodbom se dogovorila raspodjela vlasničkih udjela u novom Agrokoru.

Privremeno vjerovničko vijeće, koje se sastoji od predstavnika Sberbanka, Zagrebačke banke, Knighthead Capital Investmenta te dva predstavnika dobavljača, ali i pridruženi članovi odnosno VTB bank dogovorili su se oko nagodbe u Agrokoru, saznaje Večernji list.

Nagodbom se dogovorila raspodjela vlasničkih udjela u novom Agrokoru tako da će dvije ruske banke Sberbank i VTB bank imati nešto malo preko 46 posto vlasništva u koncernu, za vlasnike obveznica čuvat će se udio od 25 posto, domaći dobavljači trebali bi dobiti i do osam posto udjela, a domaće banke najmanje 10 posto udjela.

Domaći dobavljači dobili su najviše, a mogu to zahvaliti Marici Vidaković koja je čvrsto branila njihove interese.

Naime, prokuristica Kraša izborila se za naplatu starog duga, mjenice i granični dug. Ostaje pitanje prava vlasnika obveznica jer su im tražbine osporene. Adris Grupa ne namjerava povući osporavanje pa će vlasnici obveznica morati parnicom dokazivati svoja prava. 

Prema informacijama koje Večernji list ima Agram Invest koji je osporio jamstva bez kojih nema nagodbe odlučio se priključiti dogovoru. Navodno su se dogovorili da će povući osporavanja, a isplatit će ih novi vlasnici Agrokora.