Sjeverni tok 2 za sada ne ispunjava zahtjeve EU

0

Projekat izgradnje gasovoda “Sjeverni tok 2” za sada ne ispunjava zahtjeve EU po riječima ministrice vanjskih poslova Njemačke Analene Berbok. Po njenim riječima to je razlog zašto je zaustavljen proces certifikacije.

– Naša savezna vlada je jasno ukazala u koalicionom sporazumu da energetski projekti u Njemačkoj moraju da budu u skladu sa evropskim zahtjevima, što se odnosi i na ‘Sjeverni tok 2’. Međutim, trenutno nije takva situacija i certifikacija je zaustavljena – tvrdila je ministrica u intervjuu italijanskom listu „La stampa“, prenosi Sputnjik.

Prema njenom mišljenju pitanje puštanja u rad Sjevernog toka 2 ima geopolitički karakter. Potvrdila je da aktuelna njemačka vlada podržava pristup koji je utvrđen zajedničkom deklaracijom sa SAD-om, u skladu sa kojom će “prema Rusiji, u saradnji sa evropskim partnerima, biti uvedene efikasne i oštre mjere u slučaju da Moskva koristi energetiku kao oružje ili u slučaju bilo kakvih agresivnih akcija u Ukrajini”.

Berbok smatra da politička odgovornost podrazumijeva da se svima u Evropi obezbijedi struja i grijanje, bez obzira na nivo prihoda. Ona smatra da je potrebno da se ojača evropska energetska nezavisnost, prenosi Blic.