Sjeverna Makedonija izdvaja još 470 miliona eura kao odgovor na Covid 19

0

Premijer sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da će vlada provesti još jedan paket mjera vrijednih 470 miliona eura usmjerenih na revitalizaciju ekonomije podržavanjem preduzeća i pojedinaca pogođenih pandemijom koronavirusa.

Ključne mjere u najnovijem paketu ekonomske podrške, koji je četvrti po redu od izbijanja COVID-19, usmjerene su na zaštitu radnih mjesta i pružanje podrške nezaposlenim i socijalno ugroženim kategorijama, rekao je Zaev na konferenciji za novinare koja se emitirala na vladinom YouTubeu kanal u nedjelju, prenosi Seenews.

Novi paket uključuje subvencije plata za oktobar, novembar i decembar za 83.000 zaposlenih u kompanijama pogođenim krizom.

Nadalje, oko 5.726 samohranih roditelja, 182.271 penzionera, 85.108 nezaposlenih, 520 umjetnika i kulturnih radnika, kao i svi građani stariji od 64 godine koji ne primaju penziju ili socijalnu pomoć dobit će po 6000 denara (97,5 eura).

Vlada produžava za dodatna tri mjeseca grace period za ranije beskamatne zajmove kako bi ublažila efekat pandemije na ekonomiju. Takođe će putem Razvojne banke sjeverne Makedonije pružiti nove zajmove sa niskim kamatama u ukupnom iznosu od 100 miliona eura za lokalne kompanije.

Da bi podržala turističku industriju, vlada će pružiti subvencije plata za oktobar, novembar i decembar za preko 150 registrovanih turističkih vodiča i nadoknaditi boravišnu taksu prikupljenu tokom cijele 2019. godine za 4.740 hotela i agencija za noćenja.

Vlada će također dodijeliti grantove turističkim agencijama, svadbenim salonima i restoranima i igraonicama a najavljen je i neoporezivi vikend za jačanje ekonomije. Građani koji kupe lokalne proizvode i usluge od 10. do 12. oktobra, dobit će povrat poreza u narednih nekoliko dana, rekao je premijer.

Prethodna tri paketa sjeverne Makedonije za pojedince i preduzeća pogođena pandemijom COVID-19 vrijedila su ukupno 550 miliona eura.

D. Hadžić