Sjedinjene Američke Države izbjegle bankrot

0

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, usvojio je zakonski prijedlog prethodno usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Demokrate, koje imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova za, dok je 206 članova bilo protiv.

Glasalo se po stranačkoj pripadnosti – sve demokrate su podržale prijedlog, dok su svi republikanci bili protiv, piše Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Očekuje se da predsjednik Joe Biden potpiše zakon ove sedmice, prije roka 18. oktobra kada je Ministarstvo finansija procijenilo da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.

Usvajanje prijedloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će Sjedinjene Države, najveća svjetska ekonomija, prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.

Članovi Kongresa će se, međutim, za samo sedam sedmica suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug.

U to vrijeme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spriječi i njihovo djelimično zatvaranje.

Senat je prošle sedmice glasao za podizanje gornje granice duga, dok republikanci pokušavaju da tu mjeru povežu sa planovima predsjednika Bidena za usvajanje dva zakonska prijedloga vrijedna više hiljada milijardi dolara za ulaganje u infrastrukturu i socijalne usluge.

Za prijedlog zakona o podizanju granice zaduživanja je uz demokrate glasalo 11 republikanskih senatora, ali je lider republikanske manjine Mič Mekonel rekao da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Za vrijeme Trampove administracije, granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom prijedlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim mjerama bivšeg predsjednika, uključujući finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom.