Širbegović: Naša gradilišta su aktivna, kapaciteti puni do kraja juna

0

Gračanička kompanija Širbegović inženjering i tokom pandemije nastavila je sa realizacijom dogovorenih projekata u BiH ali i u zemljama regije odakle trenutno dolazi oko 75 posto prihoda.

Jedna od najvećih bh. građevinskih kompanija nije imala problema sa isplatom plata i niko od radnika nije dobio otkaz.

Faruk Širbegović

– Sva gradilišta kompanije Širbegović u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su aktivna i nije bilo zastoja u realizaciji projekata. Poslovne aktivnosti nastavljamo i u Srbiji, gdje su radovi bili zaustavljeni na dvije sedmice jer naši radnici nisu bili u mogućnosti da uđu na teritorij Srbije zbog čega smo angažirali ekipe montera iz Srbije. Bilo je određenih teškoća sa transportom ali su ti problemi u međuvremenu riješeni. Za Crnu Goru i Sloveniju u toku je proizvodnja i nadamo se da ćemo u drugoj polovnici maja moći da krenemo sa radovima na gradilištima – kaže za BiznisInfo direktor kompanije Faruk Širbegović.

Trenutno su kapaciteti popunjeni u cjelosti do kraja juna tako da u tom smislu kompanija nije pod pritiskom.

Aktivnosti su usklađene sa naredbama nadležnih institucija u zemljama u kojima radi a proizvodnja se odvija u punom kapacitetu uz poštivanje preventivnih mjera zaštite.

Novi poslovi

– Svi zaposleni se vrlo savjesno odnose prema provođenju mjera i nismo u tom smislu imali nikakvih problema. Jedan dio zaposlenika prije svega majke sa malom djecom rade od kuće – kazao nam je Širbegović.

Najveći izazov koji stoji pred ovom kompanijom trenutno je ugovaranje novih poslova. Većina klijenata odgodila je projekte zbog trenutnih uvjeta u vezi sa pandemijom ugovaranje za maj i juni.

No Širbegović kaže kako je još uvijek teško procjeniti kakav će biti uticaj pandemije na građevinski sektor.

– Na to će jako uticati mjere ekonomske politike od strane država u kojima mi radimo: BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Crna Gora. Iskustvo koje je stečeno u zadnjoj ekonomskoj krizi 2008-2014. godina može svima poslužiti kao dobra osnova kako se treba ponašati i koje mjere treba donositi. Ako prevlada strah od krize u poslovnom sektoru moglo bi doći do značajnog pada poslovne aktivnosti. Kroz sredstva informisanja pratim koje se mjere donose i šta se najavljuje od strane Evropske komisije i zemalja u regiji te sam zbog toga umjereni optimista da ipak neće doći do velikog pada poslovnih aktivnosti – smatra Širbegović.

Pomoć privredi

Trenutno su prisutni strah i zabrinutost koji bi mogli kod većeg broja poslovnih subjekata uticati na odustajanje od investiranja, a što bi se sigurno odrazilo na cijeli poslovni sektor.

Zbog toga je bitno da se što prije objave i primjene mjere ekonomske politike koje bi dale odgovor na izazove koji su pred nama. Bitno je da se tim mjerama očuvaju radna mjesta, likvidnost privrednih subjekata i agregatna tražnja, upozorava Širbegović.

– Zbog kašnjenja donošenja mjera na prostoru Federacije BiH došlo je do gubitka velikog broja radnih mjesta za razliku od ostalih zemalja u regiji i entitetu RS. Mislim da bi vlada Federacije trebala izvući pouku iz ove situacije kako bi se val otpuštanja radnika što prije zaustavio. Bolje je pomoći firmama u prevladavanju izazova krize i očuvanju radnih mjesta nego plaćati obaveze prema radnicima koji se prijave na zavod za zapošljavanje. Nije mi jasno da ovo nekom nije jasno – zaključuje Širbegović.

B. Šutvić