Singapur postaje vodeće tržište zlata

0

Singapur bi trebao postati vodeće središte zlata kako se trgovina pomiče prema istoku, prema Svjetskom vijeću za zlato.

Jedan od ključnih razloga je to što potrošnja zlata u velikim ekonomijama u nastajanju raste, a većina tih tržišta koncentrirana je u Aziji, rekao je Shaokai Fan, čelnik Azijsko-pacifičke regije i globalni čelnik središnjih banaka.

Blizina Singapura tim središnjim bankama, koje aktivno grabe zlato, još je jedan faktor, dodao je.

– Težište tržišta zlata pomaknulo se na istok, sa Singapurom, koji je slučajno postavljen kao potencijalno uporište ove nove ravnoteže – rekao je Fan na konferenciji o plemenitim metalima u Aziji i Pacifiku održanoj u Singapuru.

Kina je najveći svjetski potrošač zlata, a njezina središnja banka najveći je kupac poluga jer zemlja nastoji povećati svoje rezerve zlata, prenio je SEEbiz.

Među središnjim bankama, Narodna banka Kine bila je najveći kupac zlata u 2023.

Japan je također pokazao kontinuiranu otpornost u potražnji za zlatom, zabilježivši najjaču potražnju za zlatnim nakitom u prvom tromjesečju od 2019. godine, pokazalo je nedavno izvješće WGC-a.

Isto tako, Južna Koreja je zabilježila najoštriji kvartalni porast kupnje zlata u više od dvije godine.

Osim toga, Singapur je u neposrednoj blizini oko 25% svjetskih centara za opskrbu zlatom kao što su Kina, Australija, Indonezija, Filipini, Papua Nova Gvineja i Laos.

Potreba za nabavom službenog središta zlatnih rezervi postala je sve veća briga za središnje bankare diljem svijeta, posebno u pozadini nestabilne geopolitičke klime, rekao je Fan. Dodao je da bi Singapur mogao postati “doista održiva alternativa” Londonu i New Yorku kao središte za skladištenje zlata središnje banke.