Singapur pomaže privredi sa 33 milijarde dolara

0

Singapur je izdvojio još 33,17 milijardi američkih dolara za podupiranje svojih poduzeća i domaćinstava, nakon što su službene preliminarne procjene pokazale da se ekonomija azijske zemlje smanjila više nego što se očekivalo u prvom tromjesečju ove godine.

Dodatni paket uslijedio je samo mjesec dana nakon što je zemlja najavila 4,4 milijarde dolara u sklopu ekonomskih i zdravstvenih mjera zbog trenutne pandemije koronavirusa.

Zajedno, dva paketa podrške čine oko 11% singapurskog bruto domaćeg proizvoda.

– Ovo je veoma važan paket i potreban odgovor na jedinstvenu situaciju – rekao je Heng Swee Keat, zamjenik premijera i ministar financija Singapura.

Kako bi finansirao nove mjere, Heng je kazao da će vlada iz rezervi zemlje prikupiti do 11,78 milijardi dolara.

Predsjednik Singapura Halimah Yacob, u pisanoj poruci koju je pročitao predsjednik parlamenta, izjavio je da je dao odobrenje za korištenje rezervi.

Tačan iznos singapurskih rezervi je državna tajna, ali različite procjene govore da je riječ o stotinama milijardi američkih dolara.

Ovo je tek drugi put da je Singapur odlučio koristiti svoje rezerve. Prvi put je to učinio 2009. godine, tokom globalne finansijske krize, kada je vlada izvukla 3,4 milijarde dolara.

Nove mjere koje je najavio Heng uključuju subvencije plata kako bi se preduzećima pomoglo zadržati radnike, odgodu plaćanja poreza na dohodak firmama i samozaposlenim osobama, kao i novčane isplate građanima Singapura.