Simson: Evropa ima dovoljno gasa za zimu

0

Zemlje Evropske unije imaju dovoljno gasa u skladištima za predstojeću zimu, ali rast cijene ovog energenta ukazuje na potrebu da se brzo pređe na obnovljive izvore i izvrši reforma tržišta gasa u EU, izjavila je komesar za energetiku evropskog bloka Kadri Simson.

“Popunjenost podzemnih skladišta gasa širom Evrope je 75 odsto. Ovaj nivo je niži od desetogodišnjeg prosjeka, ali je adekvatan da pokrije potrebe preko zime”, rekla je Simsonova u Evropskom parlamentu, prenosi Srna.

Ona je u debati o rastu cijena koji pogađa najsiromašnije građane EU i investicione planove kompanija, što prijeti da uspori ekonomski oporavak, najavila da će do kraja godine predstaviti plan o reformi tržišta gasa.

Jedna od ideja, koju je predložila Španija, jeste da EU kupi gas zajedno da bi iskoristila prednost zajedničkog tržišta od 450 miliona potrošača i napravila strateške rezerve gasa EU. Simsonova je istakla da vrijedi analizirati ideju o zajedničkoj kupovini i skladištenju gasa.

Ona je dodala da je dugoročni odgovor na više cijene gasa povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i da bi kratkoročno države EU mogle da pruže ciljanu podršku potrošačima kroz direktne isplate onima koji su najugroženiji energetskim siromaštvom, smanjenjem energetskih taksi i prebacivanjem troškova na opšte poreze.

Vlade bi mogle da iskoriste dio novca od prodaje dozvola za emisije ugljen-dioksida prema Trgovinskom sistemu za emisije, izjavila je Simsonova i dodala da je potrebno da vlade istovremeno spriječe spekulacije na tržištu energentima.