Siemens dogovara posao o proizvodnji vozova za prvu brzu željeznicu u SAD-u

0

Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vozova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.

Riječ je o isporuci 10 vozova koji će povezivati Las Vegas i južnu Kaliforniju brzinom većom od 350 kilometara na sat. To znači da bi putnici udaljenost od 440 kilometara, koji dijele Las Vegas od područja Los Angelesa prešli za manje od dva sata. Na tender se javilo nekoliko svjetskih kompanija, prenijela je agencija Hina.

Siemens je ponosan što je njegova ponuda ‘proizvodnje i održavanja prvog pravog brzog voza u SAD-u, American Pioneer 220’ ocijenjena najboljom, rekao je izvršni direktor odjela željeznica Michael Peter.

Ti vozovi bit će ‘održiva alternativa avioprometu. Njihovo puštanje u promet bit će među najznačajnijim trenucima u istoriji američkih željeznica’, dodao je Peter.

Voz će predstavljati novu fazu razvoja platforme Velaro koja se koristi u Evropi i osnova je međugradskih vozova velikih brzina (ICE). Ako ugovor bude sklopljen, vozovi će se proizvoditi u SAD-u, prenijela je Hina.