Semberija idealna za proizvodnju krastavca

0

Krastavci proizvedeni u Semberiji su izuzetnog kvaliteta i može da se predstave kao svojevrsni brend ovog područja, ocjena je poljoprivrednog stručnjaka i regionalnog menadžera norveške kompanije „Jara“ Stevana Mesarovića.

On ističe da su mikroklimatski uslovi Semberije idealni za proizvodnju krastavca odličnog kvaliteta i visokog prinosa, uz najmanju primjenu zaštitnih sredstava u odnosu na druga područja u kojima se proizvodi ova poljoprivredna kultura.

Porodica Šubarić u Obarskoj proizvodi krastavac isključivo u plastenicima, uz primjenu najsavremenijih agrotehničkih mjera što garantuje zaštićenu proizvodnju.

„Biljne bolesti kao što su plemenjača, pepelnica, gljivična oboljenja, bakterioze – eliminišu se stalnom kontrolom vlage i temperature, provjetravanjem plastenika, uz minimalnu primjenu zaštitnih sredstava koja se mahom koriste i u organskoj prozvodnji“, ukazuje Mesarović.

„Odličan je rod, listovi su čisti, nema pesticida, može da se jede, ne mora se ni prati“, dodaje on.

Krastavci proizvedeni u Semberiji imaju i kvalitet i zdravstveni učinak.

„Posljednje tretmane imao je kada je biljka bila sa dva, do tri lista i nakon toga nije prskan. 95 odsto poljoprivrednika u Semberiji gaji krastavac što nije prinuđeno da ga hemijski tretira“, objašnjava Mesarović.

„Ja 100 odsto garantujem da je ovaj krastavac zdrav i da nije prskan. Takođe, bitno je da se prati tehnologija i mora se biti maksimalno posvećeno proizvodnji“, dodaje Slobodan Šubarić, poljoprivrednik iz Obarske kod Bijeljine.

I kad god dođete na sembersku pijacu i kada kupite semberski krastavac možete biti sigurni da je u taj proizvod uloženo mnogo rada, uakzuju poljoprivrednici.

Mnogi agronomi u svijetu znaju da je Semberija u takvom pojasu da ima vrhunske uslove za proizvodnju zdrave hrane. Imamo kvalitet, kvantitet, ali i dalje izvoz je minimalan. Zašto?

„Lako je njega prodati u svijetu, ako ste organizovani. Samo se morate tako organizovati da postoji slijed u dokumentaciji, koja dokazuje kad šta i kako je urađeno. Mora biti neko ko stoji iza toga da ima povjerenje internacionalnih institucija da izda taj sertifikat i to je suština cijele priče“, tvrdi Mesarović.

Ali za sada poljoprivrednici i državne insitucije nisu uskladile svoje interese, pa sve stoji, ukazuje Mesarović. (BN)