Seljačka buna širom Evrope: Evo zašto su farmeri bijesni

0

Francuski farmeri pojačavaju pritisak na vladu. U srijedu su se s konvojem traktora još više približili Parizu, Lyonu i drugim većim gradovima.

Intervenirala je policija, a mnogi farmeri nisu se obazirali na njihova upozorenja. Deseci su privedeni. Ljuti farmeri blokirali su i ceste u Italiji i Grčkoj.

Protestnom pokretu pridružili su se i farmeri u Španiji, Njemačkoj, Belgiji, Rumuniji, Nizozemskoj i Poljskoj.

Francuska se našla u središtu evropskog pokreta seljačkih protesta. Protestiraju već više od sedam dana, a u ponedjeljak su zatvorili ulaze u Pariz kako bi blokirali glavni grad.

Francuski poljoprivrednici nezadovoljni su radnim uslovima, traže više cijene proizvoda, smanjenje birokratije i zaštitu od strane konkurencije, među ostalim. Čelnik glavnog sindikata poljoprivrednika FNSEA, Arnaud Rousseau, objasnio je da su očekivanja vrlo visoka i da se neka od njih ne mogu brzo ispuniti.

– Zato pokušavam pozvati na smirenost i razumnost – ustvrdio je, prenio je SEEbiz.

U Grčkoj su pak poljoprivrednici blokirali najvažniju autocestu u zemlji koja povezuje Atinu i Solun. Koliko će dugo ustrajati na blokadi, postavljenoj oko 150 kilometara sjeverno od Atine, nije jasno. Plan je bio paralizirati Solun, gdje bi se između četvrtka i nedjelje trebao održati najveći grčki poljoprivredni sajam Agrotica.

Proteklih dana privremeno je bio blokiran i najvažniji granični prijelaz s Turskom u blizini lučkog grada Alexandroupolisa.

Grčki farmeri protestiraju zbog poskupljenja gnojiva i dizelskog goriva, sažima izvještaj ERT Newsa njemačka novinska agencija dpa. Uz to, kritični su prema Vladi jer su naknade štete nastale u prošlogodišnjim požarima i poplavama, u kojima su mjestimice stradale poljoprivredne površine i usjevi, premale, a u nekim slučajevima uopće nisu isplaćene.

Seljačke demonstracije održane su i u Italiji. I tamo su poljoprivrednici traktorima blokirali nekoliko cesta, pogođene su Toskana, Lombardija, Kalabrija i Sardinija.

Više stotina poljoprivrednika kroz akcije je poručilo da su protiv evropske poljoprivredne politike, a istovremeno su zagovarali državne podrške poljoprivrednicima.

Brisel je jučer predstavio prijedloge kojima želi odgovoriti na probleme poljoprivrednika. U prijedlog produženja ukidanja carina na uvoz robe iz Ukrajine uključio je mehanizam koji bi omogućio djelovanje u slučaju negativnog utjecaja pojedinih poljoprivrednih proizvoda na tržišta EU. Također predlaže određena odstupanja od pravila u pogledu obrade zemlje.