Šef Samsunga oslobođen optužbi za kriminal

0

Sud u Seulu u ponedjeljak je čelnika Samsunga Leeja Jae-yonga proglasio nevinim po optužbama za manipulaciju dionicama i računovodstvenu prevaru povezanu s kontroverznim spajanjem dviju Samsungovih podružnica 2015. godine.

Oslobađajuća presuda dolazi kao veliko olakšanje predsjedniku Samsung Electronicsa, koji je godinama bio upleten u pravne probleme.

Prošle godine su južnokorejski tužitelji zatražili petogodišnju zatvorsku kaznu za Leeja, navodeći da su on i drugi rukovoditelji napuhali cijenu dionica tekstilne firme Cheil Industries i obezvrijedili građevinsku i inženjersku firmu Samsung C&T.

Tvrdili su da je spajanje dviju kompanija omogućilo Leeju da stekne čvršći nadzor nad Samsung Electronicsom, vodećom firmom grupe.

Leejevi advokati negirali su bilo kakvu krivicu, rekavši da je spajanje pomoglo upravi konglomerata da postane stabilnija.

Glavni sudac Centralnog okružnog suda u Seulu Park Jeong-je rekao je da nema dovoljno dokaza da je Samsung namjeravao prouzročiti gubitke Samsungu C&T i njegovim dioničarima kroz spajanje.

– Čak i ako je Leejeva kontrola ojačana, spajanje se u ovom slučaju ne može smatrati nepoštenim, sve dok postoji razumna svrha za spajanje – rekao je Park.

Nije jasno hoće li se tužitelji žaliti na ovu presudu koja je iznenadila stručnjake.

“To je potpuno šokantna presuda”, rekao je za CNN Park Sangin, profesor ekonomije na Nacionalnom univerzitetu u Seulu. Dodao je da će odluka “dovesti do smanjenja povjerenja stranih ulagača u korejski pravni sistem i stabilnost korejskog tržišta kapitala.”