Šef Audija: Do 2040. potpuno napustiti fosilna goriva

0

Evropski proizvođači automobila trebali bi do 2040. godine potpuno napustiti fosilna goriva, rekao je izvršni direktor Audija Markus Duessmann.

“Budimo hrabri kao Evropljani i preuzmimo na sebe potpuni odustanak od fosilnih goriva od 2040.”, rekao je Duessmann na konferenciji za novinare.

“Svu energiju moramo uložiti u električna vozila na baterije”, dodao je.

Audi planira prestati prodavati automobile s motorima s unutrašnjim izgaranjem od 2033. godine, a Volkswagen u čiju grupu Audi pripada namjerava to učiniti od 2035. u Evropi, a kasnije u Kini i Sjedinjenim Državama.

Drugi proizvođači automobila poput BMW-a upozoravaju da bi fokusiranje isključivo na proizvodnju električnih vozila moglo biti prerano, dok je potražnja za klasičnim automobilima i dalje velika.

Rasprave oko mogućeg embarga na ruski plin u svjetlu invazije Moskve na Ukrajinu podigle su pritisak na kompanije i vlade da prošire ulaganja u obnovljive izvore energije. Tako Mercedes-Benz najavljuje ulaganja u vjetro i solarnu energiju.

Njemačka koalicijska vlada cilja na postupno izbacivanje uglja u idealnom slučaju do 2030., a cilj joj je ispuniti sve svoje potrebe za električnom energijom opskrbom iz obnovljivih izvora do 2035. godine.

Hina