SDA-SBB, HDZ, SNSD pobjednici; SDP-u Tuzla; SDS gubitnik; povratak Fikreta Abdića

0

23.28.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB BiH) Fahrudin Radončić izjavio je večeras kako je sretan što je koalicija SDA-SBB osvojila više od 30 mjesta za načelnike Općina u BiH.

“Kolege iz SDA su po broju osvojenih vijećnićkih mandata ubjedljivo prvi, a SBB sigurno drugi te je ovo veliki rezultat Saveza za bolju budućnost. Prije četiri godine smo bili treći, a sada smo drugi, što govori da se razvijamo i jačamo kao politički projekat”, izjavio je Radončić.

23.37.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je večeras da su osvojili 34 načelničke pozicije i to 33 u FBiH i jednu u RS.

23.30.

Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA kazao je večeras da prema posljednjim informacijama to su podaci sa biračkih mjesta, čeka se glasanje putem pošte i u odsustvu. SDA je prema glasovima prebrojanim do sada ubjedljivu pobjedu u 35 opština i gradova.

23.28.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini a prema prvim nepotpunim neslužbenim rezultataima, uvjerljivu pobjedu u Velikoj Kladuši ostvario je kandidat Laburističke stranke BiH Fikret Abdić Babo. U konkurenciji između četiri kandidata Abdić je osvojio 8.915 glasova. Drugi po broju osvojenih glasova od 4.757 ostvario je njegov najozbiljniji konkurent. Admil Ado Mulalić.

23.00.

Igor Radojičić, kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a za gradonačelnika Banjaluke, rekao je večeras da su uvjerljivo pobijedili u Banjaluci. Radojičić je proglasio pobjedu u Izbornom štabu SNSD-a, u koji je stigao i predsjednik stranke Milorad Dodik.

22.51.

Nezavisni kandidat Fuad Kasumović novi je gradonačelnik Zenice. Kasumović je osvojio oko 2.000 glasova više od kandidata koalicije SDA/SBB Naidina Ahmetspahića, potvrđeno je iz štaba SDA nakon prebrojane većine glasova. Preostali glasovi koji još nisu prebrojani ne mogu utjecati na konačni rezultat.

22.44

Mediji navode da im je iz više izvora potvrđeno da ne postoji matematika kojom bi Ćamil Duraković neutralisao prednost Grujičića u Srebrenici, što znači da srpski kandidat definitivno pobjeđuje.

22.35

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a, izrazila je zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora kazavši da u odnosu na one prije četiri godine imaju više načelničkih mjesta, između ostalog Usoru, Odžak, Vitez i Vareš.

– Žao nam je što smo izgubili Kupres. Uz 18 načelničkih mjesta očekujemo da ćemo i u Stocu pobijediti. Jako nam je žao što je došlo do takve vrste incidenata u Stocu i očekujemo od CIK-a i ostalih nadležnih institucija da će ovo sankcionisati – rekla je Krišto.

22.32.

Kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić vodi sa 2.700 glasova prednosti u odnosu na kandidata bošnjačkih stranaka Ćamila Durakovića, podaci su sa 15 od 27 biračkih mjesta.

22.22.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjaluci da je SNSD ostvario ubjedljivu i veličanstvenu pobjedu na lokalnim izborima u Republici Srpskoj. “SNSD je doživio uspjeh veći od onoga kada smo počinjali. U odnosu na prošle izbore pobijedili smo u 11 opština više”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNSD-a u Banjaluci.

22.05.

Prema nepotvrđenim rezultatima, kandidat Laburističke stranke Fikret Abdić koji je poznat pod nadimkom Babo vodi u utrci za načelnika Velike Kladuše.  Ovo su podaci na prebrojanih više od 60 posto glasova.

21.57.

Kandidat koalicije “Složno za Pale” Boško Jugović proglasio je pobjedu u Palama, sa oko 1700 glasova razlike. Koaliciju čine stranke SNSD, DNS, SP, Pokret za naš grad, Ujedinjena Srpska, Savez za demokratsku Srpsku i Ekološka partija RS.

21.55.

Prma prvim rezulatima sa terena SNSD Milorada Dodika je potukao SDS Mladena Bosića. Bosić je kazao kako su rezultati izbora za ovu stranku loši bez obzira što rezultati sa terena i dalje dolaze. Kako je rekao samo porazi u Gradišci i Prnjavoru su dovoljno loši.

Mićo Mićić, kandidat Saveza za promjene, proglasio je pobjedu u trci za gradonačelnika Bijeljine. “Imam više od 700 glasova u odnosu na protivkandidata”, rekao je Mićić, koji je i aktuelni gradonačelnik Bijeljine.

21.33.

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i direktor Izbornog štaba ove stranke rekao je za “Avaz” da prema prvim preliminarnim izbornim rezultatima s terena, kada su u pitanju načelničke pozicije, koalicija SDA-SBB, ostvarila je ubjedljivo najbolji rezultat. POSEBNA VIJEST

21.28.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da na lokalnim izborima u BiH očekuje spektakularnu pobjedu. Također je naglasio da će zajedno sa koalicionim partnerom Strankom demokratske akcije (SDA) doprinijeti stabilnosti BiH i izlasku iz krize.

21.27.

Stranka demokratske akcije objavila je nove nezvanične rezultate. Prema tim informacijama SDA zajedno s koalicionim partnerom SBB-om vodi u osam od devet općina Kantona Sarajevo.

21.09

Prema nezvaničnim rezultatima kandidati Socijaldemokratske partije BiH vode u borbi za načelničke pozicije u Tuzli, Maglaju, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Maglaju, Ključu, Bosanskoj Krupi. POSEBNA VIJEST

20.58.

Nezavisni kandidat za načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić prema prvim rezultatima sa terena osvojio je 1.748 glasova i pobjednik je izbora. POSEBNA VIJEST

20.44.

Predsjednik izbornog štaba SDA Halid Genjac proglasio je pobjedu ove stranke u općinama Sanski Most, Tešanj i Banovići. On je kazao kako SDA dobro stoji i u općinama Centar (Sarajevo) i Zenica.

Genjac se zahvalio svim građanima BiH koji su ove godine izašli na izbore i obavili svoju građansku dužnost.

20.36

Prema informacijama koje SDA prikuplja sa terena ova stranka, odnosno njen kandidat za načelnika, su u vodstvu u Općini Centar Sarajevo.

U Starom Gradu ubjedljivo vodi nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić ispred kandidata koalicije SDA i SBB-a Suada Handanagića.

U Tuzli trenutno vodi SDP-ov kandidat Jasmin Imamović.

SDA gubi u Visokom gdje je u vodstvu nezavisna kandidatkinja Amra Babić ispred kandidata SDA Halima Zukića. U Zenici SDA je u prednosti, dok je u Ključu u vodstvu SDP. Do sada je obrađeno oko 20 posto glasova.

20.15.

SDA je napravila tabelu s prvim rezultatima u utrci za mjesto načelnika. U tabeli dominira zelena boja koja označava kandidate SDA-SBB, crvena predstavlja članove SDP-a, a siva i bijela označavaju ona mjesta gdje se još čekaju prvi rezultati.