SBF: Potrebno usvojiti energetsku strategiju na nivou BiH

0

Predsjednik energetske grupacije “Energy Financing Team” (EFT) Vuk Hamović je tokom drugog dana Sarajevo Business Foruma, a u okviru panela kazao da u BiH postoje mogućnosti i prilike za investiranje, ali da bi se pravna i politička stabilnost mogla unaprijediti.

Kako je rekao, i ta stabilnost na zadovoljavajućem nivou.

Dodao je da je energetski sektor najperspektivniji za ulaganje, ali da je tu bitno voditi računa i o okolišu ocjenjujući da je problem naći balans koji će osigurati održivi razvoj, piše portal Klix.ba.

“Odgovor je jednostavan, mi smo dio Evrope, pitanje je samo formalno kada će BiH postati dio EU, postoje direktive”, rekao je Hamović.

Njihovo iskustvo s kineskim investitorima i partnerima je, kako kaže, odlično, a upravo završavaju zajedničku termoelektranu u BiH.

“Svi parametri u fazi testiranja pokazuju da sve ide i iznad dogovorenih parametara i preporučujemo svima saradnju sa kineskim partnerima”, rekao je Hamović.

Ističe kako kineski partneri nisu samo spremni da ponude ugovore već da su spremni razgovarati o i dioničkom učešću u tim projektima.

Pomoćnik ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Senad Salkić kazao je kako su investicije u oblasti energetike tema koja je dobila na punom značenju na ovogidišnjem SBF-u.

Istakao je da je ovaj sektor za Vladu FBiH strateški i da se iskreno nada kako će jučer potpisani aneks ugovor o finansiranju izgradnje Bloka 7 TE Tuzla uskoro stupiti na snagu.

“Potrebno je na nivou BiH usvojiti energetsku strategiju koja će ujednačiti stavove entitetskih vlada”, rekao je Hamović.