‘Savić investgradnja’ gradit će nove hale i otvoriti poslovnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli

0

Banjalučko preduzeće Savić investgradnja, jedno od vodećih distributera Wacker Neuson građevinskih mašina u BiH, uskoro planira gradnju nove, savremene hale sa boljim uslovima za servis.

U okviru ove hale proširiće se i usluga iznajmljivanja građevinskih mašina, kojim se ovo preduzeće takođe bavi. Kako za eKapiju kaže direktor Savić investgradnje Darko Savić, nova ulaganja rezultiraće zapošljavanjem još ljudi. Savić ističe da su planirane investicije očekivane s obzirom na to da preduzeće dobro posluje.

– Posljednje četiri godine smo imali veliki rast prihoda, te u narednom periodu planiramo zadržati taj rast otvaranjem novih poslovnica u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Dobro poslovanje Savić investgradnje nije prošlo nezapaženo. Naime, preduzeće je u Minhenu, gdje je sjedište kompanije Wacker Neuson, u konkurenciji od 150 predstavništava iz cijele Evrope, dobilo titulu “najbolji brend ambasador u Evropi”.

– Ovim je kompanija Wacker Neuson pokazala da prati dešavanja na terenu i da važnost nekog od predstavništava nije samo u ukupnoj količini prodate robe nego u procentualnoj pokrivenosti tržišta – smatra naš sagovornik.

Još jedno priznanje stiglo je sa Međunarodnog sajma građevine “Grames 2017” koji je održan u martu u Banjaluci kada je Savić investgradnja proglašena za “Apsolutnog šampiona sajma” za sveobuhvatnost programa i vrhunsku prezentaciju.

Velika pokrivenost tržišta

Savić ističe da u nekim segmentima, kao što je sabijanje tla, pokrivaju više od 90% tržišta u BiH.

– U ponudi imamo mašine koje dijelimo u više segmenata, a to su betonska tehnika, sabijanje podloge, tehnika sječenja i razbijanja, zatim agregati, pumpe i rasvjeta na gradilištu. Još izdvajamo bagere nosivosti od 800 kg do 15 t, zglobne utovarivače do 7 t, kao i dampere nosivosti do 10 t.

Direktor banjalučkog preduzeća kaže da Wacker Neuson izdvaja od konkurencije to što su mašine konstruisane i proizvedene da mogu izdržati najveće napore i dugotrajnost u radu u najtežim uslovima. Ono što izdvaja Savić investgradnju na tržištu, dodaje, je izuzetna aktivnost na terenu i kvalitetan servis sa originalnim dijelovima.

– Najtraženije mašine, na našem tržištu, su vibro nabijači za šta smo postali sinonim u građevinarstvu i čija tradicija doseže do davne 1849. godine.

Pioniri u iznajmljivanju građevinskih mašina

U posljednje dvije godine u ponudi preduzeća je i i iznajmljivanje mašina, takozvano “Rent a Wacker Neuson”.

– Kao pioniri u tom području bilježimo izuzetne rezultate. Smatram da će iznajmljivanje građevinskih mašina u BiH sve više biti zastupljeno i da ovo tržište ima budućnost – kaže naš sagovornik.

Kao najznačajnije partnere, Savić izdvaja firme iz oblasti građevinarstva, stanogradnje, industrije prefabrikovanih elemenata, kao i komunalna i putarska preduzeća. Dodaje da u BiH imaju skoro 900 partnerskih preduzeća.

Wacker Neuson u BiH?

BiH je bila poznata kao zemlja sa nekada jakom mašinskom industrijom. Na pitanje da li možemo očekivati da Wacker Neuson otvori proizvodnju u BiH, s obzirom na to da ova kompanija ima proizvodnju dijelova za bagere u Kragujevcu, Savić ističe da to nije realno.

– Što se tiče otvaranja fabrike u BiH, šanse su male ili bolje rečeno nikakve. Svjedoci smo da na tržištu rada, na žalost, nema dovoljno obučenih radnika, zbog kojih bi Wacker Neuson, ili neka druga kompanija iz ove oblasti imali interes za otvaranjem pogona u našoj zemlji.