Savezni organi u SAD od danas ne smiju kupovati od Huaweija

0

U Sjedinjenim Državama je danas stupila na snagu zabrana saveznim agencijama na kupovinu opreme i usluga od pet kineskih kompanija, među kojima su i tehnološki giganti Huawei i ZTE.

Ovaj privremeni propis, pod nazivom “Federalna uredba o nabavkama: Zabrana ugovaranja određenih telekomunikacionih i video nadzor usluga ili opreme”, objavljen je na web sajtu američkog Federalnog registra.

Od sada do daljnjeg je američkim državnim agencijama, odnosno Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i, zabranjeno da kupuju proizvode ili usluge, kao i da produžavaju ili obnavljaju ugovore sa određenim kineskim tehnološkim kompanijama, osim ukoliko im nije odobreno izuzeće, prenosi Russia Today.

Na meti ove zabrane su najveći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, Huawei, i još jedna kineska korporacija, ZTE, kao i njihove podružnice i pridružene kompanije.

Zabrana takođe obuhvata opremu za video nadzor i telekomunikacije koju proizvode korporacija Hytera Communications i kompanije Hangyou hikvision Digital Technology i Dahua Technology.

Šefovi američkih saveznih agencija mogu Federalnom registru da podnose zahtjeve za jednokratna izuzeća od uredbe do 13. avgusta 2021. godine, a u određenim okolnostima, izuzeće može da odobri direktor nacionalne obavještajne službe.

Šira zabrana, koja će se odnositi na ugovore sa bilo kojom kompanijom koja koristi opremu kineskih firmi, stupiće na snagu u avgustu 2020. godine i primjenjivaće se prema posebnoj uredbi, dodaje Russia Today a prenosi agencija Tanjug.