Saudijski princ u Sarajevu razgovarao sa bh. biznismenima i političarima

0

Saudijski princ u Sarajevu boravi već nekoliko dana, Princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud večeras se sastao sa nekoliko bh. biznismena i političara iz Kantona Sarajevo.

Iako je najavljivano da je razlog prinčeve posjete našoj zemlji odmor i rekreacija, večerašnji sastanak je i nagovještaj da je član kraljevske porodice Saudijske Arabije možda zainteresiran za poslovnu saradnju u našoj zemlji.

Sastanku su između ostalih prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, direktor BBI banke Amer Bukvić, direktor AS grupacije Rusmir Hrvić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka, a pridružio im se i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Detalji sastanka sa bh. biznismenima i političarima nisu poznati, ali se pretpostavlja da je princ informisan o mogućnostima ulaganja ili privredne saradnje u BiH.

William Lüthi savjetnik princa je potvrdio da je povod sastanka mogućnost investiranja, razmjena kultura i ideja otvaranja Sarajeva prema Bliskom istoku.

Bogatstvo mladog princa procjenjuje se na tri milijarde dolara. U svijetu je poznat kao biznismen koji ima mnoge ideje za okupljanje mladih svjetskih lidera.

Princ Salman spada u red kraljevske porodice, ali je poznat kao biznismen te se njegovo bogatstvo procjenjuje na skoro tri milijarde američkih dolara. Procjenjuje se da je jedan od najmlađih milijardera na svijetu sa svojih 36 godina. Salman je poznat u evropskim krugovima i kao ljubitelj umjetnosti i sporta.

Doktorirao je pravo na poznatoj Sorboni, a tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Osnivač je „The Visionary Movers“ kluba, koji okuplja mlade svjetske lidere na jednoj platformi da bi razmjenjivali znanje, ideje, informacije, gradili mreže i stvarali kontakte i poticali međukulturološku razmjenu.

Učestvovao je u međunarodnom samitu o ljudskim pravima koji su sponzorirali UNESCO i UN. Veliki je sportista i strastveni ljubitelj konjskih utrka. Princ Salman dobitnik je više nagrada i medalja različitih zemalja i organizacija. Osnivač je privatne aviokompanije, ali posluje i s naftom te je uključen i u građevinsku industriju unutar Kraljevine Saudijske Arabije, ali u drugim zemljama širom svijeta.