Saudijska Arabija stvara divovski fond težak 40 milijardi dolara

0

Bliskoistočna kraljevina u partnerstvu s SAD-om fokus okreće prema umjetnoj inteligenciji

Vlada Saudijske Arabije planira stvoriti fond težak otprilike 40 milijardi dolara za ulaganje u umjetnu inteligenciju, izvijestio je New York Times, pozivajući se na troje ljudi upoznatih s planovima.

Ta bliskoistočna zemlja stvara divovski fond za ulaganje u AI tehnologije, potencijalno postajući najveći igrač na izuzetno popularnom tržištu, nakon zlatne groznice, slažu se mediji i stručnjaci.

Predstavnici Saudijskog javnog investicijskog fonda (PIF) razgovarali su o potencijalnom partnerstvu s američkom investicijskom firmom Andreessen Horowitz i drugim financijerima u proteklim sedmicama, navode novine.

Kako izvještava CNBC, o cijeloj priči raspravlja se već mjesecima, omogućilo bi se uspostavljanje partnerstva između Saudijskog investicijskog fonda (PIF) vrijednog 925 milijardi dolara i Andreessen Horowitz, jedne od najvećih firmi rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini.

Prema izvještaju, Andreessen Horowitz i guverner PIF-a Yasir Al-Rumayyan razgovarali su o mogućnosti da američka firma otvori ured u Rijadu. Službenici PIF-a također su razgovarali o tome koju bi ulogu Andreessen Horowitz mogao igrati i kako bi takav fond funkcionirao, dodajući da se planovi još uvijek mogu promijeniti.

Drugi venture kapitalisti mogli bi učestvovati u fondu za umjetnu inteligenciju, za koji se očekuje da će započeti s radom u drugoj polovini 2024. godine, prema izvještaju Reutersa.

Predstavnici Saudijske Arabije naznačili su potencijalnim partnerima da ih zanima podržavanje različitih tehnoloških startupova povezanih s umjetnom inteligencijom, uključujući i one koji se bave dizajniranjem i proizvodnjom u industriji čipova te onih koji se bave podatkovnim centrima, pišu američki mediji. Premda su i PIF i fond Andreessen Horowitz mnogi mediji kontaktirali, zasad, nema odgovora, prenosi Poslovni.hr.

Inače, prošlog mjeseca, Al-Rumayyan iz PIF-a predstavio je kraljevinu kao potencijalno središte za razvoj umjetne inteligencije izvan Sjedinjenih Država, pozivajući se na njezine energetske resurse i kapacitet financiranja.

Al-Rumayyan je rekao da kraljevina ima “političku volju” za ostvarivanje projekata umjetne inteligencije i obilje sredstava koja bi mogla koristiti za poticanje razvoja te tehnologije.

Otklon od nafte

PIF Saudijske Arabije nastoji diverzificirati prihode kraljevstva od nafte, ključnog stupa inicijative Vizija 2030. saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Uložio je milijarde dolara ulaganja u kupovinu udjela i zajedničke fondove s velikim međunarodnim firmama kao što su Uber, Bank of America, Citi, SoftBank i Blackstone.

Andreessen Horowitz, s imovinom od 35 milijardi dolara pod upravljanjem, podupirao je uspješne firme uključujući Airbnb, Coinbase, Facebook i Slack te u svom portfelju ima gotovo 100 startupa povezanih s umjetnom inteligencijom.

Suosnivač Marc Andreessen napisao je u postu na blogu na web stranici firme u junu 2023. da je “prijetnja neagresivne težnje globalnoj AI dominaciji… znatna.”