Saudijska državna TV objavila je u utorak da se kraljevina službeno pridružila bloku zemalja BRICS-a.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije rekao je u avgustu da će kraljevina proučiti detalje prije predloženog datuma pridruživanja 1. januara i donijeti “odgovarajuću odluku”.

Princ Faisal bin Farhan rekao je da je skupina BRICS “koristan i važan kanal” za jačanje ekonomske saradnje.

Blok BRICS prethodno je uključivao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, ali bi se trebao udvostručiti sa Saudijskom Arabijom koja će se pridružiti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Iranu i Etiopiji kao novim članicama.

Ulazak Saudijske Arabije dolazi usred geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine i širenja utjecaja Kine unutar kraljevstva.

Uprkos stalnim jakim vezama sa SAD-om, Saudijska Arabija sve više slijedi vlastiti put iz zabrinutosti da je Washington manje posvećen sigurnosti Zaljeva nego u prošlosti.

Kina, najveći kupac nafte Saudijske Arabije, predvodila je pozive da se BRICS proširi kako bi postao protuteža Zapadu.

Proširenje bi moglo pojačati deklariranu ambiciju grupe da postane prvak globalnog juga, iako je Argentina u novembru signalizirala da neće prihvatiti poziv da se pridruži.

Ulazak Saudijske Arabije dolazi usred geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine i širenja utjecaja Kine unutar kraljevstva.

Unatoč stalnim jakim vezama sa SAD-om, Saudijska Arabija sve više slijedi vlastiti put iz zabrinutosti da je Washington manje posvećen sigurnosti Zaljeva nego u prošlosti.

Kina, najveći kupac nafte Saudijske Arabije, predvodila je pozive da se BRIC proširi kako bi postao protuteža Zapadu.

Proširenje bi moglo pojačati deklariranu ambiciju grupe da postane prvak globalnog juga, iako je Argentina u studenom signalizirala da neće prihvatiti poziv da se pridruži.