Saudijska Arabija otkazuje IPO za Saudi Aramco

0

Saudijska Arabija otkazuje izlistavanje na domaćim i stranim berzama dionica državnog naftnog giganta, kompanije Aramco. Inicijalna javna ponuda akcija koja je kompaniji trebala dati vrijednost od oko 1,5 milijardi dolara a javnosti omogućiti da za 100 milijardi dolara postane vlasnik dijela dionica, bila je najavljivana kao najveći posao te vrste u istoriji.

Finansijski savjetnici koji su radili na projektu su raspušteni a Saudijska Arabija sada usmjerava svoju pažnju na namjeravano preuzimanje “strateškog udjela” u lokalnoj petrohemijskoj kompaniji Saudi Basic Industries Corp.

“Odluka da se IPO otkaže donijeta je prije nekog vremena, ali o njoj još niko ne želi javno govoriti, tako da izjave postepeno idu od toga da se IPO odgađa, dok se ne objavi da se ustvari otkazuje”, rekao je Reutersu izvor upoznat sa planovima u vezi sa planiraom ponudom dionica.

Planirano izlistavanje vodeće nacionalne kompanije bio je centralni dio reformi krunskog princa Mohammeda bin Salmana koje za cilj imaju restruktuiranje ekonomije zemlje i smanjenje njene ovisnosti o prihodima od nafte.

Pročitajte i: IPO kompanije “Saudi Aramco” od 1,5 biliona dolara uzdrmaće globalno tržište akcija

Princ je plan o prodaji oko 5 posto naftnog giganta objavio 2016. godine navodeći da će prodaja dionica na lokalnoj i međunarodnim berzama donijeti kompaniji vrijednost od 2 triliona dolara ili više.

Eksperti su realističnost ove brojke dovodili u pitanje što je ometalo pripremanje IPO-a. Berze u finansijskim centrima ukljuujući London, New York i Hong Kong borili su se da budu domaćini međunarodnom dijelu prodaje akcija a armija bankara i odvjetnika se nadmetala ko će u ovom procesu dobiti savjetničku ulogu.

Međunarodne banke JPMorgan, Morgan Stanley i HSBC radile su kao globalni koordinatori, investicijske banke Moelis & Co i Evercore bile su odabrane kao nezavisni savjetnici dok je odvjetnička kompanija White & Case djelovala kao pravni savjetnik, prenosi agencija Reuters.

Sada im je svima rečeno da je “IPO otkazan do daljnjeg”, kazao je jedan od izvora dok drugi navodi da su savjetnici stavljeni na čekanje.

“IPO nije zvanično otkazan ali je vjerovatnije da do njega neće doći nego da hoće”, prenosi Reuters izjave izvora upoznatih sa ovom temom.

Agencija navodi i kako je među faktorima koji su omeli Aramcov listing na berzama, pored osporavanja procjenjene vrijednosti, i neslaganje saudijskih zvaničnika i njihovih savjenika oko toga koja bi međunarodna berza trebala biti odabrana za ovaj IPO.

Sa druge strane, CNBC prenosi kako princ još uvijek želi prodati udio u kompaniji nekada u budućnosti, ali mu se trenutno ne žuri jer su cijene nafte skočile na preko 70 dolara za barel što je olabavilo pritisak na finansije Saudijske Arabije.