Saudijska Arabija naručila 105 Airbusovih aviona

0

Nacionalna avio-kompanija Saudijske Arabije saopštila je da je naručila 105 Airbusovih aviona u najvećem poslu u istoriji zemlje kada je riječ o nabavci komercijalnih letjelica.

Generalni direktor Saudijske grupe, državnog vlasnika saudijske avio-kompanije, Ibrahim Al-Omar rekao je da će prvi avioni biti isporučeni u prvom kvartalu 2026, prenio je CNN.

– Saudijska grupa danas najavljuje najveći posao u istoriji saudijske avijacije – rekao je on na Forumu za avijaciju budućnosti u Rijadu, govoreći o  ugovoru sa Airbusom.

Trenutna flota Saudijske grupe sastoji se od 93 letjelice kompanije Airbus i 51 Boeingovog aviona, objavljeno je na njenom sajtu.

Na pitanje o vrijednosti posla, Saudijska grupa nije odgovorila, dok je Airbus odbio da komentariše, ali su u saopštenju za javnost organizatori Foruma za avijaciju budućnosti rekli da nova narudžba ”iznosi ukupno 19 milijardi dolara”.

CNN tvrdi da je odluka saudijske avio-kompanije da kupi avione od evropskog Airbusa, novi udarac američkom Boeingu, koji u posljednje vrijeme trpi gubitke, prije svega, zbog problema sa pouzdanošću letjelica, prenio je Glas Srpske.