Saudijska Arabija najavila prodaju udjela u naftnom divu Aramcu

0

Saudijska Arabija najavila je prikupljanje ponuda za nešto manje od jedan posto udjela u naftnom divu Aramcu, vrijednog 13.1 milijardu dolara.

Saudijsko kraljevstvo i Aramco objavili su detaljne planove prodaje do 0.7 posto vlasničkog udjela, dodajući da će desetina dionica biti rezervirana za male ulagače, na temelju potražnje. Kupci će ponude moći slati od 2. do 6. juna, a cijena će biti objavljena 7. juna.

Šef kompanije: Aramco će proširiti bazu dioničara

Finansijski direktor Aramca Ziad Al-Murshed rekao je samo da će biti viša od plafona pri uvrštenju u berzovnu kotaciju (IPO) koji je iznosio 29 rijala. Na zatvaranju tržišta jučer je stajala 29.1 rijal, što znači da je tržišna vrijednost Aramca iznosila 1.87 biliona dolara. U IPO-u bila je procijenjena na 1.7 biliona dolara.

Izvršni direktor Amin Nasser rekao je novinarima da prodaja predstavlja priliku za sadašnje i nove ulagače da izgrade značajnu poziciju u kompaniji. Aramco će pak po njegovim riječima proširiti bazu dioničara i poboljšati likvidnost svojih dionica, dodao je šef kompanije.

“Project Bond”

Ulagači već mjesecima čekaju “Project Bond”, kako su u Rijadu, prema navodima izvora, nazvali ponudu, s obzirom na planove o diversifikaciji saudijske ekonomije i o smanjenom oslanjanju na naftu. “Vizija 2030” predviđa poticanje aktivnosti u sektorima prometa i turizma, uz povećanje udjela izvoza u BDP-u sa 16 na 50 posto, kada se izuzme nafta.

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman već je preko stabilizacijskog fonda uložio stotine milijardi dolara u projekte poput električnih vozila i novog avioprijevoznika, napominje Reuters.

Hina