Saudijska Arabija će izazvati recesiju u SAD-u, Washington uzvraća udarac

0

Proizvođači nafte predvođeni Saudijskom Arbijom odlučili su nedavno smanjiti proizvodnju nafte što će podići cijene energenta i, prema svemu sudeći, izazavati recesiju u Sjedinjenim Američkim Državama.

OPEC i njegovi saveznici branili su svoju odluku o smanjenju proizvodnje nafte tvrdeći da se pokušavaju pripremiti za potencijalnu ekonomsku krizu koja bi naštetila potražnji za energijom.

No, demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal ne prihvata taj argument OPEC-a predvođenog Saudijskom Arabijom i traži da se kraljevstvo kazni.

– Oni uzrokujete recesiju (u SAD-u). Saudijska Arabija ne samo da nas je udarila po nosu, već nas je i udarila u stomak – rekao je Blumenthal za CNN u utorak u telefonskom intervjuu.

Smanjenje opskrbe OPEC+, najavljeno prošle sedmice, već je podiglo cijene nafte i podiglo cijene na benzinskim pumpama.

Više cijene energije samo će pogoršati inflatorne pritiske koji su povećali rizik od recesije.

Blumenthal i demokratski zastupnik Ro Khanna najavili su u utorak zakon kojim se na godinu dana zaustavlja prodaja američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Pauza bi uključivala vojnu opskrbu, prodaju i drugu pomoć u oružju Saudijskoj Arabiji — dugogodišnjem američkom partneru na Bliskom istoku.

– Odlučili su se uskladiti s Rusijom i povećati ruski profit u trenutku kada Rusiji treba više novca. To je nečuveno – rekao je Blumenthal, dodajući da u Washingtonu postoji “vrlo jak apetit” da uzvrati udarac Saudijskoj Arabiji, koja je “u najboljem slučaju vrlo nepouzdan partner”.

Blumenthal je istaknuo da smanjenje proizvodnje OPEC+ dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju.

To putovanje je poništilo Bidenovo vlastito predizborno obećanje da će kraljevstvo učiniti “izopštenikom” zbog stanja ljudskih prava.

– Ovo je čista izdaja, a, usput, za predsjednika je to dvostruka prijevara. Ne znam sve razgovore koji su vodili do njegovog putovanja, ali svakako mislim da je bio zaveden – rekao je Blumenthal.

Upitan je li Bidenovo putovanje u Saudijsku Arabiju bilo neuspjeh, Blumenthal je rekao da putovanje “nije postiglo svoj cilj”, ali je bilo “opravdano” što se Biden potrudio.

Američki State Department rekao je u utorak da će se “odluke” o budućim američko-saudijskim odnosima donositi “na promišljeni, konsultativni način” i ponovio da je odluka OPEC+ “pogrešna”.