Saudi Aramco procijenjen na 1,7 biliona dolara

0

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramco procijenjena je na 1,7 biliona dolara uoči početka javne prodaje dionica na saudijskoj berzi. To je ispod 2 biliona dolara koliko je tražio saudijski prijestolonasljednik, ali i dalje kompaniju stavlja u poziciju da postane najveći IPO na svijetu.

Aramco ne može prodati svoje dionice direktno investitorima u Sjedinjenim Državama i drugim tržištima, jer će njegova početna javna ponuda (IPO) biti ograničena na Saudijce i strane subjekte kojima je dopušteno da ulažu u saudijsko tržište dionica, prenosi Reuters.

Naftni gigant rekao je da planira prodati 1,5% kompanije, odnosno oko 3 milijarde dionica, po okvirnom rasponu cijena od 30 do 32 rijala, procjenjujući tako IPO na čak 96 milijardi rijala (25,6 milijardi dolara) i dajući kompaniji. potencijalnu tržišnu vrijednost između 1,6 biliona i 1,7 biliona dolara.

IPO Aramca mogao bi nadmašiti rekord kineskog giganta za e-trgovinu Alibaba čiji je IPO na njujorškoj berzi 2014. godine donio 25 milijardi dolara.

Aramco je svoj IPO započeo 3. novembra nakon što je on nekoliko puta odgađan.